fredag 20 november 2009
Sverige behöver egen vaccintillverkning
torsdag 29 oktober 2009
tisdag 20 oktober 2009
Dags att granska SD kritiskt
måndag 12 oktober 2009
Alliansen överens om regionfrågan

Regionfrågan har splittrat länet under lång tid - både inom partierna, mellan enskilda politiker och mellan länets kommuner. Det har varit förödande i vår konkurrens om statliga resurser till länet jämfört med regioner i närområdet som Västra Götaland och Skåne. Därför känns det skönt att vi från Alliansen har kommit överens om tagen och hoppas även att oppositionen ska ansluta sig till denna linje. Därmed stärks länet och vi kan med större självförtroende föra förhandlingar med framtida eventuella samarbetsparters. Det viktiga för oss är inte geografin utan hur vi kan möta framtidens utmaningar inom sjukvård, kollektivtrafik, högre utbildning, kultur och regional utveckling. En annan viktig aspekt är också hur kostnaderna för olika myndigheter ska kunna minska och servicen mot den enskilde medborgaren förbättras krävs förändringar. Ska vi kunna satsa offensivt gäller det också att hitta samordningsvinster. Där är regionfrågan central.
söndag 11 oktober 2009
Äpplets dag - en wealthy dag
torsdag 1 oktober 2009
Ställ inte generationer mot varandra
Vad som illustreras idag med debatten om jobbskatteavdraget är nog bara början till hur diskussionen kommer att bli framöver inom politiken. En växande grupp pensionärer och en minskande andel personer i arbetsför ålder. Min egen generation som är född på 60-talet får säkerligen räkna med att arbeta efter 65 år och kommer säkerligen att få en betydligt sämre lön som pensionär i förhållande till förvärvsinkomsten vid pensionstillfället. Jag tror att allt fler väljer och kommer att tvingas att välja att arbeta lite längre. Kanske till 70-årsdagen. Kanske inte heltid. Vad som avgör denna fråga är tillväxten i samhället och den demografiska utvecklingen. En stor skillnad mot dagens pensionärer är också att min generation är skuldsatt på ett helt annat sätt. Studielån och villalån. Inflationen har heller inte påverkat värdet av skulderna. För många med studielån så ökar lånet när man börjat jobba eftersom man har för låg lön. Pensionärskollektivet idag är inte alls homogent. Många har goda inkomster, mycket pengar på banken och inga skulder. Många har också mycket låg pension och svårt att klara sin försörjning. Därför tycker jag att de sämst ställda pensionärerna ska prioriteras ekonomiskt. Så är det också i regeringens budgetproposition. Det får inte vara så som jag var med om häromdagen - personen före mig i kön till apoteket inte har råd att lösa ut alla de mediciner som doktorn skrivit ut. Ställ inte generationer mot varandra. Samhällets stöd ska gå till dem som har störst behov - samtidigt så behöver vi många som också bidrar ekonomiskt till dessa resurser. Då får vi inte överbeskatta förvärvsinkomster så att folk börjar jobba mindre.
onsdag 30 september 2009
Låginkomsttagare tjänar mest på jobbskatteavdrag
I media har jobbskatteavdraget debatterats flitigt. Många påstår att bara höginkomsttagarna har fått skattesänkningar - men sanningen är tvärtom. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Ett vårdbiträde med en månadslön på 21900 kronor per månad har nu när det fjärde steget i jobbskatteavdraget genomförts fått en skattesänkning på 1480 kronor eller 6,8 procent. En läkare med en inkomst på 57000 kronor per månad har under samma period fått en total skattesänkning på 1752 kronor eller 3,1 procent. Tala om omfördelning. Vilken avtalsrörelse har gett denna löneutveckling?
Sanningen är också att statens skatteinkomster är stabila trots finanskrisen på grund av att många förvärvsarbetar. Vem har då störst nytta av detta? Jo, pensionärerna, vars pensioner bygger på att de som är i förvärvsarbetande ålder arbetar och kan bidra till att hålla en hög kvalitet på äldreomsorg, sjukvård och ett värdesäkrat pensionssystem. Ibland blir jag så trött på detta gnäll bland missnöjda pensionärer. Ni ska vara glada över att vi yngre vill jobba och betala skatt.
Sanningen är också att statens skatteinkomster är stabila trots finanskrisen på grund av att många förvärvsarbetar. Vem har då störst nytta av detta? Jo, pensionärerna, vars pensioner bygger på att de som är i förvärvsarbetande ålder arbetar och kan bidra till att hålla en hög kvalitet på äldreomsorg, sjukvård och ett värdesäkrat pensionssystem. Ibland blir jag så trött på detta gnäll bland missnöjda pensionärer. Ni ska vara glada över att vi yngre vill jobba och betala skatt.
lördag 26 september 2009
CSR - ett värderingsskifte
fredag 25 september 2009
Skriv på för klimatet
Tillgänglighet - en självklarhet?
Är på väg till Stockholm för distriktsordförandekonferens för Centerpartiet. Vid gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige ställdes en interpellation om min hemkommun Värnamo klarar att nå upp till målet att vara handikappanpassad 2010. Självklart kan man tycka och det handlar ju bara om lätt avhjälpta hinder. Just nu visas verkligheten här på tåget. Ett X200! En rullstolsburen kille behövde gå på toaletten på tåget. Handikapptoan är två vagnar längre fram. Rullstolen fastnar i gången. Vad göra? Lyfta killen två vagnar i ett överfullt tåg eller vänta till nästa station för att kunna ta sig till toa? Personalen gjorde verkligen vad de kunde. Tur att det bara var fem minuter till Linköping, där tåget stannade. Ska en rullstolsburen behöva kissa på sig för att kunna åka tåg i Sverige? Nu fick det som väl var ett lyckligt slut.
måndag 17 augusti 2009
Nu ska Länsmuseet ut till folket
Nu är det dags att blogga igen. I dagens JP är jag med i en stor intervju om planerna på att flytta ut delar av länsmuseets samlingar utanför residensstaden. Först i tur står Värnamo. Kanske blir det så att gamla gummifabriken inte bara blir en lokal högre utbildning och kultur lokalt utan också kan ta ett regionalt ansvar. Utflyttade samlingar ger mer plats för publik verksamhet i Jönköping och ett ökat intresse och publik i länets olika delar där samlingar och pedagogisk verksamhet lokaliseras. Det är intressant att jämföra Bohus läns museums besökssiffror på 300.000 per år med Jönköpings på 130.000. Så visst kan man nå publiken - men då krävs förändringar.
tisdag 9 juni 2009
Dags för eftervalsdebatt och reflektion

lördag 6 juni 2009
EU behöver seriösa politiker
fredag 5 juni 2009
Valet är ditt - rättighet och skyldighet!

torsdag 4 juni 2009
Framtidens innovatörer behöver stöd
onsdag 3 juni 2009
Fler centerpartister i EU räddar Östersjön

tisdag 2 juni 2009
EU behöver ditt stöd - rösta!
måndag 1 juni 2009
Protestera mot slöseriet i EU
söndag 31 maj 2009
Antibiotikamissbruket måste stoppas
fredag 29 maj 2009
Vårdval Europa sätter fart på vården
Abir träffar landsmän i Vaggeryd
torsdag 28 maj 2009
Nya jobb med ett öppet EU

onsdag 27 maj 2009
EU kan bli en kraftfull fredsrörelse
måndag 25 maj 2009
EU-samarbete räddar torsken
fredag 22 maj 2009
Snart Sveriges tur att bli EU-ordförande
tisdag 19 maj 2009
Behåll dagmammorna i Värnamo
måndag 18 maj 2009
Miljöpartiet är inget trovärdigt miljöparti
söndag 17 maj 2009
Kränkande påhopp på Centerpartiet
fredag 15 maj 2009
Europavalet viktigt för Jönköpings län
söndag 10 maj 2009
Annie valdes in i partistyrelsen
lördag 9 maj 2009
Riksting på Europadagen
Centerpartiet - ett mångkulturellt parti öppet mot världen
fredag 8 maj 2009
Malm fick gehör för EU-pant
– Aluminiumburkar är ett gissel för lantbruket eftersom de slängs ute efter vägarna och hamnar i ensilagebalar. Detta leder ofta till svåra lidande för djur inom lantbruket och ekonomiska kostnader för lantbruket.
– Det är ju även dåligt för miljön att inte flaskor och burkar återvinns, avslutar Johan Malm. Under denna debatt var det även stort fokus på energipolitik där de gröna näringarna kommer att spela stor roll i framtiden.
Centerministrar med globalt inflytande
Årets citat om kvinnligt företagande
torsdag 7 maj 2009
Maud - lyssna inte på sura gubbar
I dagens DN spyr återigen den förra arbetsmarknadsminstern Börje Hörnlund galla över Centerpartiets ledning. Det är både trist och tragiskt. Vi borde lärt oss av 70-talets misstag med statliga regleringar, förstatliganden och att leva på lån. Nu när vi äntligen amorterat ner vår statsskuld till under 100 miljarder ska vi inte göra om misstaget igen att lova guld och gröna skogar. Räkningen kommer sedan och får betalas av kommande generationer. Nu gäller det att hitta hållbara framtidslösningar för både miljö och ekonomi och där är partiet inne på rätt väg. Några genvägar finns inte. Hållbar tillväxt, ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Centerstämman inledd - stark värnamorepresentation
onsdag 6 maj 2009
Vem vårdar de äldre i framtiden?
måndag 4 maj 2009
Riksdagen från insidan
lördag 2 maj 2009
Betessläpp roligare än första maj
onsdag 29 april 2009
Nu satsar Värnamo på framtiden
Hurra för kommunfullmäktige ikväll. Ett enigt fullmäktige tog det modiga beslutet att våga satsa projekteringsmedel för att jobba vidare med att förverkliga visionen om gummifabriken. Nu finns förutsättningar för att Värnamo ska få en egen högskola, bra lokaler för nyföretagande och ett helt nytt kulturhus i toppklass. Det mest unika är dock kombinationen av dessa verksamheter. Nu hoppas jag att det i framtiden ska stråla av aktivitet i detta husn under hela veckan, under dygnets alla vakna timmar och verkligen bli Värnamobornas nya vardagsrum. Tillsammans med ett Vandalorum kommer detta att verkligen lyfta Värnamo. Båda dessa projekt är framtidsintriktade och tillväxtskapande. Det är just nu i en djup lågkonjunktur som vi ska göra dessa satsningar.
Höghastighetståg - en gemensam EU-angelägenhet
Scouter är alltid redo
onsdag 22 april 2009
Portföljmodellen kan gynna Jönköpings län
måndag 20 april 2009
Björklund presenterar den nya skolpolitiken
- Förbättra kunskapsresultaten i grundskola och gymnasium.
- Höja läraryrkets status så att fler söker till lärarutbildningen som dessutom ska stärkas med en ökad specialisering av lärarkåren.
- Ge tydliga befogenheter till skolan så att ordnings- och studiedisciplinproblemen förbättras.
- En ny gymnasieskola med nya kursplaner och utbildningsprogram.
Dessutom ska ett nytt betygssystem införas efter den modell som tillämpas i EU inom den högre utbildningen, med fem nivåer på betyget godkänt. Nästa vecka kommer regeringens proposition kring den nya gymnasieskolan. För mig som gymnasielärare har detta stor betydelse. Mitt eget program SP föreslås delas upp i flera och även inrymma medieprogrammet som ska läggas ner. Björklund hade ett tydligt budskap till alla de 1500 lärare som samlats, men frågan är om det ges tillräckligt med tid och resurser att göra alla dessa stora förändringar på en gång? Förändringarna är dock helt nödvändiga om Sverige ska kunna återta platsen som en av de främsta kunskapsnationerna i världen. Se även reportage i dagens DN!
söndag 19 april 2009
Svensk skola mer flexibel och helhetsorienterad
onsdag 15 april 2009
Spansk-svenskt kulturutbyte i Vaggeryd
tisdag 7 april 2009
Regeringen räddar 600 jobb i länets kommuner
måndag 6 april 2009
Småland - ett hett område för utlandsturism
söndag 5 april 2009
Alliansen behöver ett starkt Centerparti
lördag 4 april 2009
Trängsel i Hornborgasjön
fredag 3 april 2009
Nu har våren kommit
Kan kultur finansieras med privata medel
torsdag 2 april 2009
Världskulturmuseet blev årets museum
onsdag 1 april 2009
Jönköpingspolitiker - ny ordförande för Länsmuseerna i Sverige
tisdag 31 mars 2009
Global miljö och nordiska kulturmöten
lördag 28 mars 2009
Mitt liv som ordförande - grattis alla guldnålsmottagare
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)