lördag 4 april 2009

Trängsel i Hornborgasjön

Denna soliga vårdag hade över 15000 tranor sökt sig till Hornborgasjön och säkert nästan lika många människor med stora kikare och husbilar. Det var ungefär som en mulen dag under industrisemestern i Ullared. Visst var det fantastiskt med alla tranor, gäss och svanar samlade på ett ställe, visserligen ditlockade med utfodring. En större sevärdehet och faktiskt minst lika intressant var Gudhems klosterruin några kilometer därifrån, med utsikt mot Varnhems klosterkyrka och den vackra Billingen. Tänk att här bodde nunnor redan under tidig medeltid som hade regelbunden kontakt med moderklostret i Frankrike. Genom dessa kontakter togs kunskaper om kultur, medicin och läsekonst till Sverige. I grannklostrets kyrka finns för övrigt Stockholms grundare Birger Jarl begravd och troligen fanns även här Sveriges första kyrkobyggnad belägen. Sonens reflektion; klostret var mer spännande än tranor!

3 kommentarer:

Vilding sa...

Och tänk att vi sitter på världens största fyndighet av uran i Billingen!

Coolt va? Speciellt nu när vi i centern valt att acceptera kärnkraft som en del av de numera tre kända benen i vår energiförsörjning.

Eller är det u-länderna som ska fortsätta att bryta det åt oss? ;-)

Raymond Pettersson sa...

Ja, det hänger naturligtvis på om kärnkraften kan bära sina egna kostnader, sedan ska också den lokala opinionen övertygas. Än så länge har vi kvar det kommunala vetot mot uranbrytning. Själv tror jag mer på mer vindkraft och en förnuftigare energianvändning. Konstaterade själv flera nya vindsnurror på västgötaslätten igår. Riktigt vackert!

Vilding sa...

Jag tror tyvärr att bolagen anser sig klara det ekonomiska ansvaret och lär börja investera igen.

De kostnader vi räknar in (slutförvaringen) kommer inte belasta bolagens ekonomi på väldigt, väldigt länge. Först då kommer de inse att de inte har råd och då är det försent och staten får gå in lik förbaskat.

När det gäller kommunala vetot så trumfas det av EU:s äganderätt till att klyvbart material inom unionen. Det har inte blivit aktuellt än. Men uran är en ändlig resurs... Och gruvorna sinar runt om i världen as we speak.