måndag 20 april 2009

Björklund presenterar den nya skolpolitiken

Idag hade alla gymnasielärare och andra verksamma vid länets gymnasieskolor samlats i Mullsjö för att lyssna till skolminister Jan Björklund och regeringens nya skolpolitik. De förändringar som nu kommer att genomföras är större än andra tidigare skolreformer. Björklund fokuserade kring följande:
  • Förbättra kunskapsresultaten i grundskola och gymnasium.

  • Höja läraryrkets status så att fler söker till lärarutbildningen som dessutom ska stärkas med en ökad specialisering av lärarkåren.

  • Ge tydliga befogenheter till skolan så att ordnings- och studiedisciplinproblemen förbättras.

  • En ny gymnasieskola med nya kursplaner och utbildningsprogram.

Dessutom ska ett nytt betygssystem införas efter den modell som tillämpas i EU inom den högre utbildningen, med fem nivåer på betyget godkänt. Nästa vecka kommer regeringens proposition kring den nya gymnasieskolan. För mig som gymnasielärare har detta stor betydelse. Mitt eget program SP föreslås delas upp i flera och även inrymma medieprogrammet som ska läggas ner. Björklund hade ett tydligt budskap till alla de 1500 lärare som samlats, men frågan är om det ges tillräckligt med tid och resurser att göra alla dessa stora förändringar på en gång? Förändringarna är dock helt nödvändiga om Sverige ska kunna återta platsen som en av de främsta kunskapsnationerna i världen. Se även reportage i dagens DN!

Inga kommentarer: