tisdag 28 oktober 2008

Jönköpings län behöver samarbete

Idag har jag varit på möte med Centerdistrikets arbetsutskott. Där brukar jag fylla på min politiska energi genom att träffa ledande politiker från andra delar av länet. Just i det här fallet är det kommunalråden i Jönköping och Vetlanda samt vår ombudsman från Tranås och en au-ledamot från Nässjö. Vårt uppdrag är att leda partiet och vår styrelse i länet. En av frågorna vi diskuterade är hur vi ställer oss till bildandet av nya regioner i landet och vilken väg vårt län ska går. Många tycker att det är bra som det är och vill att Jönköping även i fortsättningen ska vara en region, men räcker det för att möta framtidens utmaningar?
Min uppfattning är att det är viktigt att ha goda samarbetsparters för att få del av statliga satsningar och kunna konkurrera på en global marknad. Det handlar också om att konkurrera om den högre utbildningen och dra till sig kvalificerad arbetskraft. På hemvägen hörde jag på nyheterna att Värmland hade beslutat sig för att ansöka om att få ansluta sig till Västra Götalandsregionen. Jag vet att kronobergare och kalmariter är splittrade och att Östergötland gärna vill samarbeta med oss. Varför då inte ha det politiska modet att verka för en Östra Götalandsregion, med hela Småland och Östergötland. Vi får då med oss stora delar av entreprenörsregionen i samma region. Vi får två universitet och två högskolor, där vår residensstad Jönköping hamnar i regionens befolkningsmitt. Ett perspektiv som vi ofta missar i denna debatt är den internationella. Idag handlar det om att kunna finnas på plats i EU, Kina, Japan, Indien och i Nordamerika för att kunna hänga med i konkurrensen. Särskilt om vi ska kunna se oss som vinnare den dag då den internationella finansoron har ebbat ur. Då måste vi samlas i en slagkraftig region som har tillräckliga ekonomiska muskler. Dessutom tror jag att en sådan östlig region skulle kunna kännas mera naturlig för oss i den sydvästra delen av länet om vi får med oss hela Småland. Det kanske till och med blir så att hallänningarna blir intresserade om det finns ett alternativ till Västragötaland?
Bilden visar Kiruna på våren. Norrlandslänen samarbetar och har för avsikt att bilda en slagkraftig region. Norrland är liksom vår region kraftigt exportberoende. Norrlands inland är idag ett tillväxtområde. Här finns råvaror och spännande besöksmål. Industriarbetet dominerar stort. Även om skillnaderna är enorma mellan Småland och Norrland så finns det faktiskt betydligt fler likheter. Vi har faktiskt en del att lära av dem i hur man formerar ett framtidssamarbete.

Inga kommentarer: