fredag 9 januari 2009

Solenergi - framtidens energikälla

Rysslands gasblockad mot stora delar av centraleuropa ställer återigen energifrågan på sin spets. Röster höjs från bl.a Litauen att öppna det gamla livsfarliga kärnkraftverket Ignalina. Nu gäller det att möta dessa desperata förslag genom konkret hjälp från bl.a. Sverige att hitta en hållbar energiframtid. Många länder som idag är beroende av bl.a rysk gas och kol har stora förutsättningar för odling av biobränsle, vindkraft, solenergi etc. Dessa tekniker är hållbara miljömässigt och ger större trygghet och minskat internationellt beroende av importerade bränslen. Detta teknikskifte är också en stor möjlighet att skapa meningsfulla nya jobb i en tid då efterfrågan på rena konsumtionsprodukter minskar. Varför inte konvertera en del av bilindustrin till att producera solpaneler och vindkraftverk?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är sant som du säger, Sverige har jättepotential vad gäller miljöteknik. Och i och med sådana här ”oroligheter” kring förra millenniets energikällor så tror jag det är en stor chans för oss att visa upp alternativ på system som kanske passar de länderna bättre. Liksom solen har sin gång så kanske det är dags att miljötekniken blir en större bransch i Sverige, samtidigt som annat får backa undan. Den enes död är den andres bröd!

Raymond Pettersson sa...

En sak som är intressant att notera är att leveranstiden för ett vindkraftverk idag är flera år. Det finns för få tillverkare och knappt inga alls i Sverige. Vore det inte en jättechans för framåt företagsamhet.