tisdag 6 januari 2009

Cevapcici - barnens favorit

Mattraditioner växlar över tid. En av barnens favoriträtter är numera Cevapcici. Själv gillar jag denna rätt också. Gott, lättlagat, billigt och hyfsat nyttigt. Så här beskrivs den i Wikipedia:
Ćevapčići, är en klassisk köttfärsrätt ursprungligen från Turkiet och är vanlig på Balkan. Ćevapčići serveras ofta med grönsaksröran ajvar, rå lök, pitabröd samt yoghurt. Cevapčići är en nationalrätt i Bosnien och Hercegovina. Det finns många restauranger i Sarajevo som serverar cevapcici i olika former. Vanligtvis finns de serverade i Bascarsija som är känd som den gamla stadsdelen i Sarajevo. Ordet kommer från turkiskans kebab med den turkiska diminutivändelsen '–cici'. På serbiska och montenegrinska: Ћевапчићи/Ћевапи, ćevapčići/čevapi; makedonska: Ќебапи, ćebapi; kroatiska och bosniska: ćevapčići/ćevapi.
Själv brukar jag köpa min Cevapcici på Lidl, enligt mina bosniska kompisar är det den bästa, och servera med råstekt potatis och en enkel sallad. Klart på cirka en kvart. Ungefär vad som man normalt brukar orka med efter en lång arbetsdag.

Inga kommentarer: