torsdag 16 december 2010
Kulturarbetare prisade
tisdag 9 november 2010
Med snabbtåg genom japansk kultur
Snabbtåget Shinkansen och förresten hela kommunikationssystemet är en upplevelse av rang. Tågen går fort, går exakt i tid och alla ställer automatiskt upp på led framför rätt dörr och väntar tills de som ska stiga av har gått ut. Samma ordning råder i biltrafiken. Man stannar vid övergångställena, håller hastigheten och de flesta bilar är riktigt bra miljöval. Trots att miljontals människor ska förflyttas på liten yta så upplever jag inte att det lukar särskilt mycket avgaser eller att man hör tutande bilar särskilt ofta. Den japanska mentaliteten går igen i det mesta. Laglydigheten är hög. Glömmer man sin mobil på restaurangen är sannolikheten hög att den ligger kvar även efter en timme och plånboken har jag haft i bakfickan hela tiden. Kanske är jag en naiv svensk – men Japan är verkligen landet ordning och perfektion.
Finns det då inga baksidor. Visst är det så. Arbetsmoralen är stenhård och utrymme för frihet och fritid är minimal. Mina lärarkollegor i Japan är i skolan tidig morgon varje dag, har 20 dagars semester och går sällan hem före sex eller sju på kvällen, även om de inte har mer undervisning i veckan vi har i Sverige. Här förutsätts att man har en förstående partner som fixar allt som har med barn och hem att göra. De flesta kvinnliga lärarna är ensamstående. Tid för familjebilding finns inte om man ska göra karriär. Japan är landet annorlunda. Fyllt av kontraster. Supermodernt och fruktansvärt traditionellt på samma gång. Vi har en del att lära men också en del att lära ut. Genom sociala medier som Facebook och Skype suddas de geografiska avstånden allt mer. Framtiden är global och den måste vi aktivt möta.
fredag 5 november 2010
Kulturarvet viktigt för japanen
torsdag 4 november 2010
Det finns ett miljöengagemang i Japan
onsdag 3 november 2010
Religion eller köpdjävul?
tisdag 2 november 2010
Japaner jobbar hårt
måndag 1 november 2010
Japan är ett märkligt land
söndag 25 april 2010
Bryt det kulturella utanförskapet
Många ungdomar i samma situation som de jag träffade har problem med att bli integrerade i samhället. Man bor trångt och dåligt. Arbetslösheten är hög. Det förekommer både kriminalitet och droger. Det saknas ofta positiva förebilder. Där har politiken en stor utmaning att ta sig an. Hur kan vi involvera alla ungdomar i samhället och bygga broar mellan ungdomar och samhället. Jag tror att vi måste träffas oftare. Skicka mindre papper och prata mer. Det blir ofta bättre. Så kände jag efter mötet med ungdomarna.
Utanförskapet finns inte bara i våra städer och förorter utan också på den rena landsbygden. Misstroendet mot politiken och politiker är stor. Avstånden ökar både kulturellt, ekonomiskt och tidsgeografiskt. Vad menar jag då med det. I staden introduceras ofta nya kulturella impulser och sist når det ut på landsbygden. Ta t ex detta med biopremiärer, möjlighet att få träffa professionella kulturarbetare etc. Landsbygden kommer ofta sist och man ens får möjlighet att erbjudas möjligheten. Ekonomiskt är det också stora inkomstskillnader mellan stad och land. Höginkomsttagarna bor ofta i staden eller i nybyggda villor med sjöutsikt i stadens närhet. De lågutbildade och låginkomsttagarna hänvisas till områden med låga huspriser och äldre lägenheter. Det tidsgeografiska avståndet har också trots den nya tekniken inte minskat avsevärt. Tvärtom så har det för många ökat. Färre tågstopp, sämre kollektivtrafik på landsbygden och kanske bara tillgång till en bil i familjen, vilket ofta innebär att ungdomar får avstå från föreningsaktiviteter i staden.
onsdag 7 april 2010
Lås inte in lärarna i skolan
Jag valde själv att sadla om till läraryrket när jag hade passerat de trettio. Tidigare jobbade jag som mejeriarbetare vid Arla ostmejeri. Konkret kroppsarbete med tydlig start och sluttid. Resultatet av arbetet kunde man se omedelbart. Mitt nuvarande yrke som gymnasielärare trivs jag verkligen med. Kreativt och utvecklande och fortfarande ganska fria arbetstider. Stenhårt arbete under terminstid, där det går åt både kvällar och helger för att hinna med – men kompensationen kommer då eleverna har lov. Då kan man ladda om batterierna, rätta undan prov och inlämningsarbeten, läsa en och annan bok som kan ge nya impulser, resa, besöka museer etc. Arbetet tar inte slut när lektionerna är över – men till skillnad från mitt förra arbete så kräver lärarjobbet kreativitet. Då är friheten värd mycket. Fick ett mejl från en tidigare elev som ville ha ett ärligt svar från mig. Ska jag söka till lärarutbildningen i höst? På plussidan finns fortfarande friheten att själv bestämma hur 10,5 timmar per vecka ska disponeras, utöver de 35 timmar i veckan då vi är bundna till arbetplatsen. För en förkrossande majoritet av Sveriges lärarkår är denna fråga en ödesfråga. Ska lärarjobbet vara attraktivt i framtiden och vi ska kunna höja kvaliteten på den svenska skolan så krävs att lärarkåren är med på noterna. De pågående avtalsförhandlingarna måste beakta detta och sluta döda lärarnas kreativitet genom att låsa in dem i skolan 40 timmar i veckan. Var istället rädd om det engagemang som finns hos lärarkåren. Samhället behöver dem som är beredda att satsa på lång utbildning och föra bildningstraditionen vidare. Det måste parterna på arbetsmarknaden inse.
söndag 28 mars 2010
Alliansen sänker skatten för pensionärer
söndag 21 mars 2010
Arkivhuset invigt - länets första ABM-hus
fredag 5 mars 2010
Nu är vårdvalet klart i Värnamo. Grattis medborgare!
Rydaholms vårdcentral 9%
Specialistläkargruppen 12%
Vråen vårdcentral 38%
Västers vårdcentral 33%