torsdag 16 december 2010

Kulturarbetare prisade

Årets kulturstipendiater i Värnamo kommun är Karolina Johansson, göteborgare med rötter i Gällaryd som skapat ett eget varumärke; redesign by KJ. Här lyfts ekologiska material och lokala resurser fram. Irene Ek, hantverkare med eget företag, eldsjäl i vår stadspark Apladalen och grundare av Slöjdarna i Värnamo har genom sina välbesökta stickcaféer introducerat denna urgamla teknik till nya generationer. Sven Slättengren - värnamos egen revy och allsångskung fick det tredje stipendiet för sitt långa och genuina engagemang och sin roll att vara en av vår kommuns stora gycklare. För min egen del var det sista gången jag delar ut kulturstipendier som ordförande i kulturnämnden efter tre långa mandatperioder. Det kändes extra roligt att kunna uppmärksamma så folkkära stipendiater som kulturnämnden valt i år. Nu får nya krafter ta vid i presidiet. Själv fortsätter jag som aktiv ledamot i nämnden och ett engagemang på länsplanet bl.a. inom kulturområdet.

tisdag 9 november 2010

Med snabbtåg genom japansk kultur

Sitter just nu på snabbtåget Shinkansen mellan Kobe och Hiroshima i Japan. Två veckors intryck har satt sina spår i medvetandet. Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd har sedan nästan tio år tillbaka ett samarbete med Fukiai High School i Kobe. Vart tredje år besöker vi varandras skolor, bor i varandras familjer och har gemensamma projekt. I år har vi valt att arbeta med miljöfrågor. Vi har bl.a. gjort en undersökning om miljömedvetenhet i båda länderna och i tisdags besökte vi Eco Plaza i Kobe som jobbar med att stödja en hållbar utveckling, bl.a. med informations genom skolor, bidrag och olika projekt. Vi kunde t.ex. konstatera att den elsnåla tekniken med LED-belysning och användning av solceller har slagit igenom i Japan. Var med på en traditionell marknad i Mickey city som är en förstad till Kobe, av Jönköpings storlek, och där fanns det försäljare av solpaneler som konkurrerade om uppmärksamheten med de som sålde japanska sågar, färsk ingefära eller begagnade kimonos.

Snabbtåget Shinkansen och förresten hela kommunikationssystemet är en upplevelse av rang. Tågen går fort, går exakt i tid och alla ställer automatiskt upp på led framför rätt dörr och väntar tills de som ska stiga av har gått ut. Samma ordning råder i biltrafiken. Man stannar vid övergångställena, håller hastigheten och de flesta bilar är riktigt bra miljöval. Trots att miljontals människor ska förflyttas på liten yta så upplever jag inte att det lukar särskilt mycket avgaser eller att man hör tutande bilar särskilt ofta. Den japanska mentaliteten går igen i det mesta. Laglydigheten är hög. Glömmer man sin mobil på restaurangen är sannolikheten hög att den ligger kvar även efter en timme och plånboken har jag haft i bakfickan hela tiden. Kanske är jag en naiv svensk – men Japan är verkligen landet ordning och perfektion.

Finns det då inga baksidor. Visst är det så. Arbetsmoralen är stenhård och utrymme för frihet och fritid är minimal. Mina lärarkollegor i Japan är i skolan tidig morgon varje dag, har 20 dagars semester och går sällan hem före sex eller sju på kvällen, även om de inte har mer undervisning i veckan vi har i Sverige. Här förutsätts att man har en förstående partner som fixar allt som har med barn och hem att göra. De flesta kvinnliga lärarna är ensamstående. Tid för familjebilding finns inte om man ska göra karriär. Japan är landet annorlunda. Fyllt av kontraster. Supermodernt och fruktansvärt traditionellt på samma gång. Vi har en del att lära men också en del att lära ut. Genom sociala medier som Facebook och Skype suddas de geografiska avstånden allt mer. Framtiden är global och den måste vi aktivt möta.

fredag 5 november 2010

Kulturarvet viktigt för japanen

Vad betyder kulturarvet för en nationen? Här i Japan är det oerhört viktigt. En ö-nation - tidvis isolerad av omvärlden både geografiskt och politiskt så har de egna kulturtraditionerna betytt mycket för sammanhållningen. Den urgamla shintoreligionen lever kvar - sida vid sida med buddism och även vissa kristna traditioner som julfirande. Idag besökte vi Nara som grundades redan 710 och blev en av Asiens ståtligaste städer och den östligaste utposten på sidenvägen. Här finns flera av Japans främsta buddistiska kulturskatter bevarade. Tillbaka till vår vänskola Fukiai High School så var idrottshallen full med elever som tränade kampsporten Kendo och i en annan hall var det Kempo som gällde. Sporter med starka inslag av meditition men också våldsam kraft. Även i dagens genomkommersialiserade samhälle spelar fortfarande gamla kulturtraditioner en viktig roll för identiteten. Det visar inte minst dagens spännande kulturmöten i österled.

torsdag 4 november 2010

Det finns ett miljöengagemang i Japan

I dag var miljö temat. Besök på miljöcentret Eco Plaza och en givande träff med miljögruppen på Fukiai High School. Japan är värdens andra ekonomi efter USA och det var här Kyoto-protokollet undertecknades. Handlingskraften inom politiken har nog inte varit särskilt stark - men det börjar nu märkas att det finns en folklig opinion för miljöarbete igen. Särskilt ungdomarnas eget engagemang som vi träffade och det praktiska arbetet med återvinning och återanvändning var det inget fel på. Vi har också jobbat med enkäter både i Sverige och Japan kring ungdomars inställning till miljö. Det ska bli spännande att se vilka slutsatser vi kan dra av denna. Miljöteknologin i Japan ligger långt framme, när det gäller energisnål teknik är det riktigt bra. Det finns också restriktioner i allmänna lokaler hur mycket man får använda luftkonditionering, man kommer att byta ut gatubelysningen mot ledlampor och bilarna har låga utsläpp. Här ser man t ex betydligt fler hybridbilar än i Sverige. Det har ett viktigt signalvärde när ett superkapitalistiskt land som Japan tar miljöfrågorna på allvar även i praktisk handling. Det går nog också tjäna pengar på bra miljöteknik - det verkar japanerna redan förstått.

onsdag 3 november 2010

Religion eller köpdjävul?

På den tredje dagen i Japan känns det kanske passade att reflektera över religionens betydelse. Den urspungliga religionen shintoismen lever kvar, liksom en framväxande buddism och en liten minoritet kristna. Idag var det nationell helgdag och alla vara lediga från jobbet. Var fanns människorna - jo precis som i Sverige i affärerna. Själv besökte jag fyra religiösa platser; två shintotempel, ett buddisttempel och en katolsk kyrka. Buddisttemplet var mest stilla. Jag var den ende besökaren under den dryga halvtimme som jag själv hade tillfälle att meditera i den fantastiska miljön med bonsaiträd och vackra skulpturer. I de båda shintotemplen var det betydligt mera folk. Dit kom uppklädda japaner, en del i traditionella dräkter. För säkerhetsskull så fick också de fina bilarna en egen välsignelse. Den katolska kyrkan var riktigt öde även om den moderna byggnaden var bedövande vacker då solljuset strömmade in genom det färgade glaset. Frågan är dock vilken religion är starkast i Japan? Svaret får nog dock bli köpguden. Jag har aldrig sett så många butiker under en dag och de var alla välfyllda med kunder. Men religionen har nog fortfarande en plats i människornas hjärtan - då man vill komma bort från stressen ett tag, dra i repet vid shintotemplet, klappa två gånger och buga i tystnad.

tisdag 2 november 2010

Japaner jobbar hårt

Denna andra dag i Japan tillbringades i i skolan. Vi var med på lektioner, presenterade Sverige inför de japanska eleverna, fick testa akvarellmålning och att måla japanska skrivtecken och som avslutning fick vi vara med om den mycket speciella japanska tecermonin. En reflektion man kan göra är att japaner är plikttrogna och arbetssamma. Tid för några fritidsaktiviteter finns inte - de gör man på jobbet. Japanska flickor har bara pojkvänner som går i den egna klassen. Om de är för få så får man snällt vänta. En japansk lärare börjar tidig morgon, sitter i ett överbelamrat lärarrum, genomför lektioner och förväntas också att ställa upp som ledare för olika after school activities, såsom kampsport, musik, körsång eller någon annan aktivitet som föreningslivet vanligtvis arrangerar på fritiden efter jobbet. Det är också sällsynt att japanska ungdomar jobbar efter skolan och på lov. Då pluggar man, för att få höga betyg. Trots denna nit så kändes det ändå att våra svenska elever klarade sig bra i konkurrensen. De är frimodiga, talar bra engelska och är duktiga på att lösa problem. Japan och Sverige ligger på ungefär samma levnadsstandard och är mycket spännande att jämföra. Vi har faktiskt en hel del att lära av varandra trots våra ganska olika kulturella särdrag.

måndag 1 november 2010

Japan är ett märkligt land

Dags att återuppta bloggandet igen. Är i Japan på utbyte med Fenix Kunskapscentrums systerskola i Fukiai High School i Kobe. Här är landet där man bugar, använder munskydd om man är förkyld, inte kastar papper på gatan och bär skoluniform. Det ska bli två spännande veckor, som också kommer att innehålla besök i Hiroshima, Nara, Kyoto och Tokyo.

söndag 25 april 2010

Bryt det kulturella utanförskapet

I veckan träffade jag en grupp ungdomar med rötter från Balkan som spelar rappmusik. De har byggt upp en egen studio i en källarlokal i ett av Värnamos invandrartäta område. Där fanns en dator av äldre snitt, inlånade instrument, möbler från Erikshjälpen och väggarna hade ungdomarna själva målat om. Musiken är ett starkt intresse som kan förändra ungdomar. Det insåg jag ganska fort. Genom musik kan man uttrycka sina känslor och genom musik kan man bli sedd på ett positivt sätt. Deras låtar handlar om utanförskapet och att bli sedd. Att få vara en medborgare i landet Sverige. Det hade de särskilt markerat med att pryda sin lokal med en svensk flagga. Låtarna de producerar lägger de ut på Youtube (WildlifeProd2010). Verksamheten bedrivs som studiecirkel och ungdomarna tillhör den albanska ungdomsföreningen. Nu ville man visa upp för andra vad man åstadkommit för mig som kulturnämndens ordförande. Det är lätt som politiker att inte ta ungdomar på allvar och hänvisa till formella frågor om stadgar, ansökningar, protokoll och annat. För att ge dessa och många andra ungdomar en chans att få synas och nyttjas som en positiv kraft för ny kultur och bra integrationsarbete så krävs nya arbetsformer. Samhället måste förändra sina rutiner för att verkligen nå nya grupper. Annars stelnar vårt kulturliv och utanförskapet cementeras.

Många ungdomar i samma situation som de jag träffade har problem med att bli integrerade i samhället. Man bor trångt och dåligt. Arbetslösheten är hög. Det förekommer både kriminalitet och droger. Det saknas ofta positiva förebilder. Där har politiken en stor utmaning att ta sig an. Hur kan vi involvera alla ungdomar i samhället och bygga broar mellan ungdomar och samhället. Jag tror att vi måste träffas oftare. Skicka mindre papper och prata mer. Det blir ofta bättre. Så kände jag efter mötet med ungdomarna.


Utanförskapet finns inte bara i våra städer och förorter utan också på den rena landsbygden. Misstroendet mot politiken och politiker är stor. Avstånden ökar både kulturellt, ekonomiskt och tidsgeografiskt. Vad menar jag då med det. I staden introduceras ofta nya kulturella impulser och sist når det ut på landsbygden. Ta t ex detta med biopremiärer, möjlighet att få träffa professionella kulturarbetare etc. Landsbygden kommer ofta sist och man ens får möjlighet att erbjudas möjligheten. Ekonomiskt är det också stora inkomstskillnader mellan stad och land. Höginkomsttagarna bor ofta i staden eller i nybyggda villor med sjöutsikt i stadens närhet. De lågutbildade och låginkomsttagarna hänvisas till områden med låga huspriser och äldre lägenheter. Det tidsgeografiska avståndet har också trots den nya tekniken inte minskat avsevärt. Tvärtom så har det för många ökat. Färre tågstopp, sämre kollektivtrafik på landsbygden och kanske bara tillgång till en bil i familjen, vilket ofta innebär att ungdomar får avstå från föreningsaktiviteter i staden.


Jag upplever att det finns stora likheter mellan landsbygdens och förortsmiljöns situation. Det finns stora klyftor mellan makthavare och människor. Centerpartiet har här som ett småfolksparti ett stort uppdrag att driva opinion för dessa grupper och utnyttja det inflytande vi idag har i kommuner, landsting och riksdag för att bryta utanförskapet

onsdag 7 april 2010

Lås inte in lärarna i skolan

Svensk skola är i kris menar många. Kunskapsnivån ligger inte längre i topp och många elever klarar inte ens den mest grundläggande nivån i grundskolan och gymnasiet. Ungdomar som slutar skolan utan fullständiga betyg löper stor risk att hamna i utanförskap visar många undersökningar. Det kan t ex handla om långvarig arbetslöshet, drogberoende och kriminalitet. Gymnasiets individuella program har blivit ett av de största programmen. Det är ett underkännande av svensk skolpolitik, men också ett tecken på att synen på kunskap i samhället har förändrats. Förr så hade folkskolläraren i samhället ett högt anseende. Bildning stod högt i kurs. De idéburna folkrörelserna kämpade för ökad bildningsnivå genom att organisera folkbildande aktiviteter. Studiecirkeln som form för frivilligt lärande inom folkbildningsorganisationerna och folkhögskolorna växte fram. Samtidigt reformerades det obligatoriska skolväsendet och skolan blev en skola för alla. Tiden i skolan för ungdomar är idag i praktiken 13 år, från förskoleklassen till studenten. Kanske inte så konstigt att det finns en och annan skoltrött ungdom. Samtidigt får många ungdomar idag inte bli vuxna utan tas om hand av föräldrarna alldeles för länge. En kollega till mig berättade om föräldrar som följde med sina ungdomar till öppet hus på högskolan i Jönköping. Ska inte ungdomar någon gång få bli vuxna. Särskilt högskolestudier är faktiskt inget för föräldrar att lägga sig i. Högskolan får inte bli en fortsättning på gymnasiet i brist på annat.

Jag valde själv att sadla om till läraryrket när jag hade passerat de trettio. Tidigare jobbade jag som mejeriarbetare vid Arla ostmejeri. Konkret kroppsarbete med tydlig start och sluttid. Resultatet av arbetet kunde man se omedelbart. Mitt nuvarande yrke som gymnasielärare trivs jag verkligen med. Kreativt och utvecklande och fortfarande ganska fria arbetstider. Stenhårt arbete under terminstid, där det går åt både kvällar och helger för att hinna med – men kompensationen kommer då eleverna har lov. Då kan man ladda om batterierna, rätta undan prov och inlämningsarbeten, läsa en och annan bok som kan ge nya impulser, resa, besöka museer etc. Arbetet tar inte slut när lektionerna är över – men till skillnad från mitt förra arbete så kräver lärarjobbet kreativitet. Då är friheten värd mycket. Fick ett mejl från en tidigare elev som ville ha ett ärligt svar från mig. Ska jag söka till lärarutbildningen i höst? På plussidan finns fortfarande friheten att själv bestämma hur 10,5 timmar per vecka ska disponeras, utöver de 35 timmar i veckan då vi är bundna till arbetplatsen. För en förkrossande majoritet av Sveriges lärarkår är denna fråga en ödesfråga. Ska lärarjobbet vara attraktivt i framtiden och vi ska kunna höja kvaliteten på den svenska skolan så krävs att lärarkåren är med på noterna. De pågående avtalsförhandlingarna måste beakta detta och sluta döda lärarnas kreativitet genom att låsa in dem i skolan 40 timmar i veckan. Var istället rädd om det engagemang som finns hos lärarkåren. Samhället behöver dem som är beredda att satsa på lång utbildning och föra bildningstraditionen vidare. Det måste parterna på arbetsmarknaden inse.

söndag 28 mars 2010

Alliansen sänker skatten för pensionärer

I helgen samlades hela Alliansen för valupptakt i Huskvarna Folkets Park. Annie Johansson frågade skickligt ut de fyra partiledarna Fredrik Reinfelt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund. Själv fick jag äran att hälsa välkommen till det historiska mötet. Nu känns det som Alliansen har fått ny vind i seglen och med sig hade partiledarna ett skattesänkningslöfte på fem miljarder till landets pensionärer, som nu får del av ett ökat utrymme i budgeten när fler jobbar och betalar skatt. Profilen på sänkningen är också helt rätt, när de med de lägsta pensionerna prioriterad, däribland då många kvinnor.

söndag 21 mars 2010

Arkivhuset invigt - länets första ABM-hus

Igår invigdes Arkivhuset i Jönköping. Huvudattraktionen är en nyproducerad stadshistorisk utställning över Jönköping. Här kan man hitta folkrörelserna, skeletten från den medeltida kyrkogården bakom Rådhuset, Magnus Ladulås privilegiebrev från 1284 och mycket annat spännande. Den stadshistoriska utställningen ansvarar Jönköpings läns museum för. I samma lokaler finns Jönköpings stadsarkiv och Jönköpings läns folkrörelsearkiv. Det innebär ett eldorado för den lokalhistoriskt intresserade och stora möjligheter att på sikt också kunna få igång forskning på lokalhistoriskt material. Invigningsfesten gästades av många celebra gäster bl.a. kung Magnus Ladulås, författaren Viktor Rydberg, tändssticksarbetaren och psalmförfattarinnan Lina Sandell. Så visst fungarar tidsmaskinen i den museala världen. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

fredag 5 mars 2010

Nu är vårdvalet klart i Värnamo. Grattis medborgare!

Så ser medborgarnas vårdval ut, som presenterades idag kl 10.
Apladalens vårdcentral 8%

Rydaholms vårdcentral 9%


Specialistläkargruppen 12%


Vråen vårdcentral 38%


Västers vårdcentral 33%

Av 32613 invånare valde 1707 medborgare en annan vårdcentral än den som man blivit listad hos. Nu äntligen är makten flyttad från politiker till medborgare. Det känns särskilt roligt som centerpartist att medborgarna skapat ett underlag för alla fem vårdcentraler som ställt upp. Särskilt roligt är att den enda vårdcentralen på landsbygden, den i Rydaholm har trogna patienter och att de nya privata uppstickarna också nu får en chans. Det känns också riktigt roligt att Specialistläkargruppen planerar för att öppna en filial i Forsheda. Det hade aldrig landstinget klarat av själv. Anders Bergström ,på bilden, kommer nu att öppna upp Apladalens företagshälsovård för alla och bli en komplett vårdcentral.


torsdag 25 februari 2010

Silverfisk+kulturpolitik=sant


Dagens stora mediahändelse är silverfiskar och möss på Länsmuseet. Intressant iaktagelse hur spännande det är med djur. En silverfisk har ätit ett litet hål på en målning av John Bauer. En av våra museianställda, Åza Fjällborg lyckades fotografera det hela. Vi har påtalat klimatproblemen länge. Stora variationer av temperatur och luftfuktighet. Vi berättade för media för mer än ett år sedan att en del av våra föremål från järnåldern har börjat rosta och visst blev det en och annan artikel. Silverfisken dock, skapar känslor, och är ett tacksamt mediabete. Detta lilla kryp som i förstoring mest liknar ett monster som håller på att äta hål på trollets ben i målningen. det väcker känslor. Nu fixar Jönköpings kommun de 25 miljonerna som behövs för att bygga om museet för att få ett klimat som fungerar både för konst och forntida föremål. Vi stänger därför museet under stora delar av 2011 och flyttar ut den pedagogiska verksamheten i länet. I Jönköping satsar vi på den stadshistoriska utställningen i det nya arkivhuset och samverkar med biblioteket. Tänk vad ett litet kryp på ett trollben kan åstadkomma!

onsdag 24 februari 2010

Vårdvalet i Värnamo lockade mycket folk

Nu är det du som väljer vårdcentra. Ikväll ordnade värnamocentern ett informationsmöte i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Allianskyrkan i Värnamo med alla de vårdcentraler som blivit godkända av landstingets i vårdval. Från vänster ses Anders Bergström, Apladalens vårdcentral, Åsa Dahlkvist, Vråens vårdcentral, Pia Olsson, Vårdcentralen Väster, Steinar Sjöberg, Specialistläkargruppen och Mait Pettersson, Rydaholms vårdcentral. Utmanarna Apladalens VC kunde bl.a. erbjuda träningsmöjligheter och Specialistläkargruppen berättade att man är påväg att bygga upp en distriksläkarmottagning i Forsheda. Nu ska det bli spännande att se hur medborgarna väljer. Stannar man kvar där man är varit tidigare eller vill man testa någon av de nya vårdcentralerna. Helena Berntsson, centerpolitiker i landstingsstyrelsen och Raymond Pettersson, förste ersättare i landstinget arrangerade mötet som lockade ett 90-tal personer. Av länets cirka 330.000 invånare har hittills cirka 40.000 valblanketter strömmat in och den första mars är sista dagen att ändra det val som landstinget har föreslagit. Vårdvalet träder i kraft den 1 juni och därefter kan man när som helst byta vårdcentral. Nu flyttas makten från landstinget till patienten. Det tycker jag är bra. Vården är ju faktiskt till för patienterna i första hand.

måndag 22 februari 2010

Biogasmack behövs på höglandet

Det smålandska höglandet är en vit fläck på biogaskartan. Det måste hända något och det snarast tycker Centerpartiet i Jönköpings län, som ikväll tog en WV med biogasdrift till Nässjö för att tanka gas. Naturligtvis var det svårt att ansluta tankpistolen för bensin till gastanken på Shell i Nässjö. Jämfört med bensin ger biogas 85 procent mindre utsläpp av växthusgaser. Dessutom ger biogas jobb på Höglandet och andra hårt av arbetslöshet, drabbade områden. Biogas kan utvinnas ur t.ex. hushållssopor, slam från reningsverk och kreatursgödsel. Om man tar ut gasen ur gödseln så minskar också risken för övergödning i våra vattendrag och hav. Nu måste vi gå från ord till handling, säger Per Eriksson, Nässjö och Leif Anderson som gjorde ett försök att tanka gas i Nässjö. Det var för övrigt ett väderäventyr att åka småvägar över höglandet en kall vinterkväll som denna. Bländande vita höga snövallar och granskog som såg ut precis som ett gammaldags julkort av Jenny Nyström.

lördag 20 februari 2010

Tänk på djuren i vinter

Detta näpna rådjur brukar pulsa fram till vårt hus på morgonen och äta gamla äpplen. Idag hade det kommit ännu mer snö och snön gick ända upp till magen. Om du har lite gamla äpplen, potatisskal och annat mums för skogens små invånare så lägg det i skogen istället för komposthinken. Till våren vill jag dock att rådjuret ska vara i skogen. Då vill jag ha mina vårlökar ifred (även om jag i första hand numera sätter narcisser av olika sorter som de inte gillar)

fredag 19 februari 2010

Virituell konstmässa - ny möjlighet!

Idag fick jag vara med om något spännande. Medverka på Supermarket - den stora konstnärsdrivna konstmässan på kulturhuset i Stockholm. Men jag var inte där utan hos konstnären Kristina Bergqvist i hennes atelje på Kolonigatan i Värnamo. Vi kunde prata med folk i Stockholm, bl.a. värnamoborna Christian Immonen, som var en av initiativtagarna till V-art och IT-konsulten Stefan Bedin som ser möjligheten i att använda internet även på kulturens område. Under mässan kunde jag och Kristina se hur konstnären Björn Bengtsson i Tranås arbetar i sin atelje och konstnärsgruppen Raketa, med säte i Stockholm kommentera vad som händer i Värnamo och Tranås. Visst är det en häftig möjlighet att kunna krympa de geografiska avstånden och slippa ge sig ut i snöovädret. Gå gärna in i titta själv i helgen. Det drar igång imorgon kl 7 igen! Klicka här!

torsdag 18 februari 2010

Istappar visar var värmen läcker

Idag var jag nere vid min stuga i Ugglarp. Vägen till huset var omöjlig att ta sig fram på. Det blev till att pulsa fram i snön och utanför dörren hängde dessa enorma istappar. I vår villa i Värnamo bytte vi tak för några år sedan och tilläggsisolerade vinden och här finns inte en enda istapp. Energikostnaden sjönk också drastiskt i ett slag. Nu mitt i den bistra vintern är det lätt att se var energitjuvarna finns. Nästa stora investering blir nog ett nytt tak till stugan. Dessutom ganska förmånligt just nu eftersom halva kostnaden för arbetskostnaden reduceras p.g.a. ROT-avdraget. Energi kostar både pengar och miljö. ROT-avdraget skapar många nya jobb och stimulerar oss att investera i bl.a. lägre energikostnader.

onsdag 17 februari 2010

Den ideella sektorn stärker samhället

BNP brukar användas som välfärdsmått. Det som inte räknas in är oavlönat ideellt arbete. Alla dessa timmar av frivilligarbete med barn- och ungdomsverksamhet, frivilliga Rödakorsmedlemmar som besöker gamla och sjuka och volontärer inom den öppna socialvården. Gjorde själv ett praktikbesök på LP-stiftelsen - hela människan i Värnamo häromdagen, där ett 50-tal volontärer arbetar helt ideellt med att stödja människor som har en svår social situation. Är själv en eldsjäl inom föreningslivet. Många timmar ägnas åt bokföring, städning, utskick, indrivning av medlemsavgifter, skjutsande, snöskottning etc. Belöningen är inte ekonomisk - utan en tillfredsställelse i att vara till nytta för andra. Vad skulle detta kostat om kommunen hade organiserat denna verksamhet? Vilka skatter och avgifter behövt höja? Det är viktigt att samhället på olika sätt uppskattar det ideella arbetet. Utan detta hade vårt samhälle varit fattigt. Men visst är det så att det är kul av vara eldsjäl ibland. Här fick jag bära den nya fanan för vår kampsportsklubb i karnevalen och blev hedersgraderad till grönt bälte!

söndag 14 februari 2010

Store Mosse Nationalpark på¨Youtube

Nu har jag även skaffat ett konto på Youtube. Visst är det en fantastisk möjlighet att få dela med sig av upplevelser. Här kommer mitt första bidrag i cyberspace. Nattbilder från mossen på sommaren - men den är minst lika härlig nu med fina skidspår och gnistrande snö.

måndag 8 februari 2010

Sverige - ett matexportland

Sverige har chansen att bli ett matexportland av rang. Kanske tillhör du den stora skaran som sitter klistrade framför TV:n när det visas matprogram. Solens mat från Italien med Bo Hagström är ett sådant exempel. Här vattnas det i munnen och maten lagas från grunden av bra råvaror, men känsla i en gedigen miljö. Bra mat kan man också tjäna pengar på. Insåg det häromdagen när jag skulle köpa en bit parmesanost, av kreditkortsstorlek för att riva över en potatisgratäng, när prislappen för den minimala ostbiten översteg kostnaden för resten av råvarorna för rätten med mariginal. Varför skulle vi inte kunna sälja lagrad prästost, Vrigstads ostkaka, rökt renkött, älgfärs eller friskt källvatten smaksatt med äkta hjortron. Nu har jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) genom jordbruksverket utlyst ett riktat stöd till företag och organisationer som vill satsa på matexport. Stödet är på 50 miljoner och beräknas kunna skapa 10 000 fler jobb. Faktiskt tre gånger så många som jobbar på Saabfabriken i Trollhättan. Läs mer i Uppsala nya tidning. Bilden är från en resa i Italien 2005. Sådant vill jag se i Sverige också!

söndag 7 februari 2010

Backlund talade vårdval för bosnier

Ikväll träffade landstingsrådet Rune Backlund (c) Bosniska föreningen i Värnamo. Temat var vårdvalet. Det blev många frågor. Kommer det att bli dyrare? Hur ofta kan man byta vårdcentral? Har man rätt att få samma doktor? var några exempel. Det kommer att bli samma avgift som tidigare både vid landstingsdrivna vårdcentraler och privata. Patienten bär med sig sina "pengar" till den vårdcentral man väljer. Man kan byta vårdcentral när som helst om man inte är nöjd och blanketter ska finnas på varje vårdcentral. Man har också rätt att ha en fast läkarkontakt. För att få tillstånd att bedriva verksamhet så måste man nämligen ha fast anställda läkare. Det blev ett bra möte mellan Rune och det 40-tal medlemmar i föreningen som hade samlats i sin nya lokal på Vråen Centrum. På bilden ses också Fatima som hjälpte till med översättningen när de svenska orden saknades.

fredag 5 februari 2010

Centerpartiet måste ta för sig

I dagens nummer av Svenska Dagbladet citeras jag angående opinionssiffrorna för Centerpartiet. Folkpartiet har ofta drivit en egen linje, utan hänsyn till hela alliansen. Precis så är det. Major Björklund har i flera populistiska utspel profilerat sitt parti, när vi andra fått ta ansvar för helheten och ta ett tungt ansvar för finanskrisens verkningar. Centerpartiet måste nu sluta att vara den som alltid är lojal. Vi måste visa på att vi också kan ta strid, även om en och annan allianskollega inte skulle jubla. Vi ska säga ifrån när landsbygden avfolkas pga dåliga vägar och obefintlig mobiltelefontäckning. Vi ska vara tydliga i vårt budskap vad som krävs för en grön omställning och ta fajten med miljöpartiet. Vi ska inte tveka att ta debatten när Sverigedemokrater försöker skylla alla problem på invandrarna. Nu har vi fått nog av att vara den snälla kusinen från landet. Centerpartiet måste ta mera plats! Då vänder vi opinionen till en valseger.

lördag 30 januari 2010

Aktiv rehabilitering minskar sjukfrånvaron

Vid dagens riksdagsnomineringsstämma gästades länets centerpartister av riksdagsledamot Solveig Zander från Uppsala. Med erfarenhet som kurator i 30 år talade hon med stor trovärdighet i vad alliansens reformer betytt för människor som drabbas av sjukdom. Istället för passiva åtgärder och livslånga förtidspensioneringar finns idag en rehabiliteringskedja för människor som råkat illa ut pga sjukdom och olyckor. Hon tog en av sina tidigare klienter som exempel som hade hört av sig och berättat att nu har jag kunna gå tillbaka och arbeta deltid som på mitt gamla jobb som sjuksköterska utan att förlora min pension. Blir inkomsten större än ett basbelopp som minskas pensionen med motsvarande. Idag finns det en morot att komma tillbaka till arbetslivet, när krafterna kommit tillbaka en del. Tidigare var det omöjligt. Det kunde t o m förekomma att ungdomar förtidspensionerades. Under 2008 kan man konstatera att antalet sjukdagar sjönk i Sverige med 2,5 dagar per person och är nu nere på 38,5. I våra bygder är det betydligt lägre, vilket också visar att pensionsreglerna också använts som ett sätt att manipulera med arbetslöshetsstatistiken. Vad innebär då dessa 2,5 dagar, jo 15 miljoner fler arbetade dagar och därmed ökade skatteintäkter och bättre inkomster för den enskilde. Det är dags att slå hål på myten att alliansen sparkar på arbetslösa och sjuka. Vi vill göra åt något åt problemen istället. Statistiken bör visa vems recept som fungerar!

onsdag 27 januari 2010

Saab räddas av Spyker och regeringen

Nyheten om att Spyker köper Saab kom som en lättnad. Samtidigt beviljar regeringen en kredit på fyra miljader som hälftenfinansiering av utvecklingsarbetet för att ta fram ny teknik på miljö- och säkerhetsområdet. Det känns tryggt med en regeringen som vågar hålla emot de krafter som vill att staten ska köpa företag och bli företagare. Erfarenheterna från 70-talet förskräcker. Regeringens linje är ansvarsfull och långsiktig. På fredag kommer ledaren i Smålandsbygdens Tidning handla om mina tankar kring staten som bilägare och framtiden för näringslivet.

tisdag 19 januari 2010

Värnamo gummifabrik - en realistisk vision

Ikväll hade Värnamocentern möte i gummifabriken med ett 40-tal deltagare. Projektledaren Stefan Simonsson visade runt och berättade om arbetet i projektgruppen som jobbar fram ett beslutsförslaget till kommunfullmäktige i vår. Hur ska dessa nästa 19000 kvadratmeter disponeras och hur ska huset fyllas med verksamheter som kan bidra nya intäkter för kommunen. Många frågor ställdes om både visioner och ekonomi. Min absoluta ståndpunkt är att gummifabriken är en realistisk vision som Värnamo behöver för att kunna hävda sig i framtiden. Se bara på Jönköping vad högskolan har betytt. Här har staden förvandlats från en småtråkig håla till en pulserande studentstad. Tänk vad Värnamo skulle bli med 500 högskolestudenter! Varje ny invånare genererar dessutom cirka 40.000 kronor i nya intäkter per år. Låt säga att satsningen skulle generera 400 nya kommuninvånare. Detta skulle ge ungefär 16 miljoner i nya skatteintäkter årligen. Till det ska läggas att vi alla andra också skulle få ett kulturhus med ett helt nytt utbud av kultur och nöje. Den nya gummifabriken ska bli ett vardagsrum för värnamoborna från tidig morgon till sen kväll hela veckan. Som politiker måste man våga ha visioner och peka ut vägen för framtiden.

måndag 18 januari 2010

Glocalt tänkande viktigt för framtiden

Före jul hade jag förmånen att få delta i möte mellan museichefer och styrelseordförande i en nätverksorganisation som heter SAMP. Mötet var förlagt till Negro Occidental på Filippinerna, där ett av medlemsmuseerna ligger. Museer kan många tycka är lyxiga företeelser när fattigdomen är stor - men så upplevs de inte där. Med stor entusiam jobbar man med sitt eget kulturarv och med framtidsfrågor. Frågan om klimatet är högaktuell för många länder. I Stilla havet är korallreven påväg att dö pga uppvärmningen av havet. Korallrev som är en förutsättning för överlevnaden hos den fattiga befolkningen som sin egen försörjning behöver det kustnära fisket. Grabbarna på bilden träffade jag vid havet någon kilometer från konferensanläggningen vi var på. Vårt handlande i klimatfrågan kan avgöra deras framtid. Ska det vara möjligt att försörja sig i framtiden eller tvingas man till flyktingskap? Lokalt handlande och globalt ansvar, Glocalt! Så tror jag att framtiden kommer att te sig.

lördag 16 januari 2010

Centerpartiet laddar om

Just nu är Centerpartiets valledare i Jönköpings län samlade för konferens i Örserum. Samtidigt går mediedrevet kring långa opinionssiffror. Blev intervjuad i Expressen igår och Sveriges Radio Jönköping idag. Själv tycker jag att våra ministrar fått vara mycket av regeringens städgumma. När Carlgren gjort jobbet inför miljökonferensen i Köpenhamn har statsministern fått stå i mediacentrum. När konsumentera inte vill köpa tillräckligt många Saabbilar så får Centerpartiet ta ansvar för nedläggningen. Pensionär som gnäller över jobbskatteavdraget skymmer det faktum att få fram budskapet att genom att det lönar sig mer att arbeta, så flyter skatteinkomsterna in till staten genom att färre jobbar svart. Ibland kan ett underläge i opinionen vändas revanchlusta. Nu laddar vi om! Bilden är från FN:s befolkningskonferens 1984 och inskannad från en gammal diabild.