fredag 20 november 2009
Sverige behöver egen vaccintillverkning
Nu är det allmänna samtalsämnet svininfluensen - eller den nya influensan som den ska kallas. Familjen vaccinerades i onsdags och jag får vänta ett par veckor till på min tur p.g.a. en annan vaccination inför en utlandsresa. Dottern blev ganska sjuk av sprutan men är piggare idag, men trots allt så känns det skönt att ha ett fått ett förstärkt skydd. Särskilt som jag själv tillhör en av riskgrupperna. Men varför har det behövt dröja så här länge med massvaccination? Jo, vi är beroende av leveranser av vaccinet utifrån. Varför har vi inte en vaccinfabrik i Sverige? Detta borde vara av högsta prioritet - för det lär nog säkerligen inte vara första gången vi står inför ett pandemihot av nya sjukdomar. Vid ett mycket skarpt läge borde detta t o m anses som en kostnad som borde prioriteras in av totalförsvaret. Hotet mot vårt land i framtiden är säkerligen inte militärt utan handlar vårt allt större sårbarhet. Nya sjukdomar är ett sådant exempel.
torsdag 29 oktober 2009
tisdag 20 oktober 2009
Dags att granska SD kritiskt
Aftonbladet skriver idag om debatten mellan Maud Olofsson (c) och Jimmie Åkesson (sd). Det är viktigt att både de etablerade partierna och media tar Sveriedemokraterna på allvar. De kan bli ett stort problem efter nästa val om de blir vågmästarparti i riksdagen. Att leda landet i minoritet och vara beroende av ett parti med rasistiska grundvärderingar och populistiska löften vore inte bra för Sverige. Särskilt i ekonomiskt kärva tider måste det fattas en del impopulära beslut och politiken måste bäras fram av en tydlig framtidsvision. Tyvärr finns det många passiva medborgare och politiker när man ska diskutera värderingsfrågor. Händelserna i helgen i Skillingaryd mot en somalisk sexbarnsfamilj visar detta med all tydlighet. Ingen ska behöva utsättas för hot och förföljelse i ett demokratiskt samhälle. Jag har ärligt talat väldigt svårt att förstå mångas fördomar mot det annorlunda. Ibland tänker jag hur det var i slutet av 60-talet när jag själv gick i Allianskyrkans söndagsskola, där det bland många medlemmar var synnerligen olämpligt att använda smink, ha håret utsläppt och bära kläder som visade allt för mycket hud. Jämför gärna bilden av våra somaliska invandrarkvinnor, klädda i färgsprakande kläder med mina söndagsskoleminnen för 40 år sedan. Det är dags att göra upp med våra egna fördomar och se människor som individer. Det finns både goda muslimer och onda kristna och tvärtom. Ta matchen med SD. Det tänker jag göra.
måndag 12 oktober 2009
Alliansen överens om regionfrågan
Nu är alliansen enig i regionfrågan. Under nästa mandatperiod ska vi ansöka om att få bilda en regionkommun som omfattar nuvarande Jönköpings län som ersätter landstinget och regionförbundet. Det ska också finnas en öppenhet för en större region. Idag hade jag tillsammans med de andra distriktsordförande för Allianspartierna presskonferens i Nässjö.
Regionfrågan har splittrat länet under lång tid - både inom partierna, mellan enskilda politiker och mellan länets kommuner. Det har varit förödande i vår konkurrens om statliga resurser till länet jämfört med regioner i närområdet som Västra Götaland och Skåne. Därför känns det skönt att vi från Alliansen har kommit överens om tagen och hoppas även att oppositionen ska ansluta sig till denna linje. Därmed stärks länet och vi kan med större självförtroende föra förhandlingar med framtida eventuella samarbetsparters. Det viktiga för oss är inte geografin utan hur vi kan möta framtidens utmaningar inom sjukvård, kollektivtrafik, högre utbildning, kultur och regional utveckling. En annan viktig aspekt är också hur kostnaderna för olika myndigheter ska kunna minska och servicen mot den enskilde medborgaren förbättras krävs förändringar. Ska vi kunna satsa offensivt gäller det också att hitta samordningsvinster. Där är regionfrågan central.
söndag 11 oktober 2009
Äpplets dag - en wealthy dag
Vem vet vad alla äppelsorterna heter i trädgården. Jag är inte ensam om min okunskap. Ofta gissas det vilt. Idag gjorde jag slag i saken och besökte äpplets dag på Naturum vid Store mosse där Magnus Engstedt från Hushållningssällskapet var äppelexpert. På bordet hade han radat upp ett 80-tal äppelsorter med namnlappar. Frukten hade hämtats från bl.a. Brunnstorps gård i Huskvarna och Julita i Södermanland. Jag var inte ensam. Kön ringlade långsamt och frågorna var många. Efter två besök med fler äpplen av samma sort så fick jag äntligen reda på vad min vinterfrukt har för namn. Den heter Wealthy och drogs upp av PM Gideon på 1860-talet i USA från ett paradisäpple. Sorten är både härdig, välsmakande och går att lagra långt in på våren. Den passar dessutom bra som hushålls- och bordsfrukt. Tack Magnus och Naturum för en trevlig dag
torsdag 1 oktober 2009
Ställ inte generationer mot varandra
Vad som illustreras idag med debatten om jobbskatteavdraget är nog bara början till hur diskussionen kommer att bli framöver inom politiken. En växande grupp pensionärer och en minskande andel personer i arbetsför ålder. Min egen generation som är född på 60-talet får säkerligen räkna med att arbeta efter 65 år och kommer säkerligen att få en betydligt sämre lön som pensionär i förhållande till förvärvsinkomsten vid pensionstillfället. Jag tror att allt fler väljer och kommer att tvingas att välja att arbeta lite längre. Kanske till 70-årsdagen. Kanske inte heltid. Vad som avgör denna fråga är tillväxten i samhället och den demografiska utvecklingen. En stor skillnad mot dagens pensionärer är också att min generation är skuldsatt på ett helt annat sätt. Studielån och villalån. Inflationen har heller inte påverkat värdet av skulderna. För många med studielån så ökar lånet när man börjat jobba eftersom man har för låg lön. Pensionärskollektivet idag är inte alls homogent. Många har goda inkomster, mycket pengar på banken och inga skulder. Många har också mycket låg pension och svårt att klara sin försörjning. Därför tycker jag att de sämst ställda pensionärerna ska prioriteras ekonomiskt. Så är det också i regeringens budgetproposition. Det får inte vara så som jag var med om häromdagen - personen före mig i kön till apoteket inte har råd att lösa ut alla de mediciner som doktorn skrivit ut. Ställ inte generationer mot varandra. Samhällets stöd ska gå till dem som har störst behov - samtidigt så behöver vi många som också bidrar ekonomiskt till dessa resurser. Då får vi inte överbeskatta förvärvsinkomster så att folk börjar jobba mindre.
onsdag 30 september 2009
Låginkomsttagare tjänar mest på jobbskatteavdrag
I media har jobbskatteavdraget debatterats flitigt. Många påstår att bara höginkomsttagarna har fått skattesänkningar - men sanningen är tvärtom. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Ett vårdbiträde med en månadslön på 21900 kronor per månad har nu när det fjärde steget i jobbskatteavdraget genomförts fått en skattesänkning på 1480 kronor eller 6,8 procent. En läkare med en inkomst på 57000 kronor per månad har under samma period fått en total skattesänkning på 1752 kronor eller 3,1 procent. Tala om omfördelning. Vilken avtalsrörelse har gett denna löneutveckling?
Sanningen är också att statens skatteinkomster är stabila trots finanskrisen på grund av att många förvärvsarbetar. Vem har då störst nytta av detta? Jo, pensionärerna, vars pensioner bygger på att de som är i förvärvsarbetande ålder arbetar och kan bidra till att hålla en hög kvalitet på äldreomsorg, sjukvård och ett värdesäkrat pensionssystem. Ibland blir jag så trött på detta gnäll bland missnöjda pensionärer. Ni ska vara glada över att vi yngre vill jobba och betala skatt.
Sanningen är också att statens skatteinkomster är stabila trots finanskrisen på grund av att många förvärvsarbetar. Vem har då störst nytta av detta? Jo, pensionärerna, vars pensioner bygger på att de som är i förvärvsarbetande ålder arbetar och kan bidra till att hålla en hög kvalitet på äldreomsorg, sjukvård och ett värdesäkrat pensionssystem. Ibland blir jag så trött på detta gnäll bland missnöjda pensionärer. Ni ska vara glada över att vi yngre vill jobba och betala skatt.
lördag 26 september 2009
CSR - ett värderingsskifte
CSR -corporative social responsibility- är ett nytt begrepp i floran av nya förkortningar. Det handlar om företags samhällsansvar för sociala och miljömässiga konsekvenser av sin verksamhet. Bra tycker jag. Om marknaden vill, framförallt vad vi konsumenter efterfrågar, så är marknadsekonomin överlägsen för att åstadkomma förändring. Se bara på det klorblekta pappret som försvann med blixtens hastighet då konsumenterna började köpa miljömärkt kopieringspapper. Ansvaret för framtiden är gemensam. Både företag och konsumenter måste dra sitt strå till stacken. Marie Söderqvist har en mycket intressant artikel i SJ:s tidning Kupe, september 2009, där hon beskriver våra värderingar år 2019. Då har det blivit inne att hyra istället för att shoppa, leva ett lugnare och mera omtänksamt liv och satsa på utbildning istället för att markera status genom svindyra bilar och lyxiga villor. Visst känns det skönt att vi börjar närma oss ett skifte i värderingar. Ett grönare och mera harmoniskt samhälle!
fredag 25 september 2009
Skriv på för klimatet
Idag lanserar Centerpartiet ett upprop till stöd för en klimatöverenskommelse i Köpenhamn. Max två graders höjning av medeltemperaturen är målet. Då måste hela världen vara med och ta ansvar. Skriv på du också! Bilden är från i somras en varm och regnig måndagskväll på Liseberg. Är det så här vi vill ha det i framtiden?
Tillgänglighet - en självklarhet?
Är på väg till Stockholm för distriktsordförandekonferens för Centerpartiet. Vid gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige ställdes en interpellation om min hemkommun Värnamo klarar att nå upp till målet att vara handikappanpassad 2010. Självklart kan man tycka och det handlar ju bara om lätt avhjälpta hinder. Just nu visas verkligheten här på tåget. Ett X200! En rullstolsburen kille behövde gå på toaletten på tåget. Handikapptoan är två vagnar längre fram. Rullstolen fastnar i gången. Vad göra? Lyfta killen två vagnar i ett överfullt tåg eller vänta till nästa station för att kunna ta sig till toa? Personalen gjorde verkligen vad de kunde. Tur att det bara var fem minuter till Linköping, där tåget stannade. Ska en rullstolsburen behöva kissa på sig för att kunna åka tåg i Sverige? Nu fick det som väl var ett lyckligt slut.
måndag 17 augusti 2009
Nu ska Länsmuseet ut till folket
Nu är det dags att blogga igen. I dagens JP är jag med i en stor intervju om planerna på att flytta ut delar av länsmuseets samlingar utanför residensstaden. Först i tur står Värnamo. Kanske blir det så att gamla gummifabriken inte bara blir en lokal högre utbildning och kultur lokalt utan också kan ta ett regionalt ansvar. Utflyttade samlingar ger mer plats för publik verksamhet i Jönköping och ett ökat intresse och publik i länets olika delar där samlingar och pedagogisk verksamhet lokaliseras. Det är intressant att jämföra Bohus läns museums besökssiffror på 300.000 per år med Jönköpings på 130.000. Så visst kan man nå publiken - men då krävs förändringar.
tisdag 9 juni 2009
Dags för eftervalsdebatt och reflektion
Igår blev jag intervjuad i Sveriges Radio Jönköping, för att kommentera resultatet av EU-valet i länet. Visst är man besviken efter att ha kämpat hårt - samtidigt som det är kul med valrörelse. Samma kväll samlades distriktsstyrelsen för Centerpartiet för Jönköpings län för att summera. Vi kunde konstatera att engagemanget lokalt för EU-valet har varit svalt, samtidigt som det genomförts en hel del valaktiviteter. Hur kan man få folket att brinna för de internationella frågorna? Det måste bli mera passion för världen. Vi är ju faktiskt en del av den och berörs varje dag i både stort och smått. Nu är det dags att kavla upp ärmarna för mera passion i de internationella frågorna utanför den egna bygränsen! Samtidigt vill jag tacka alla valarbetare för ett ideellt engemang. Vi ökade faktiskt också röstetalet i tre kommuner, nämligen i Värnamo, Jönköping och Tranås, även om det var en betydande procentuell minskning i länet jämfört med förra valet. Vi kommer igen valet 2010. Då är vi redo för framgång.
lördag 6 juni 2009
EU behöver seriösa politiker
EU-politiken är allt för viktig för att styras av enfrågepolitiker med tveksam bakgrund. Ta t ex piratpartiet. En fråga. Ska Sverige representeras av en IT-miljonär och en 25-årig nolltaxerare? Ett varnande exempel från förra valet är junilistan. Sämst närvaro av alla och en avhoppad ledamot under perioden. Demokratin behöver stabilitet och kompetens. Väljarna har rätt att avkräva ett program för alla politiska områden. Det är inget fel på nya personer - men de måste vara seriösa och stå för en helhetssyn. Så tänker i alla fall jag. Du får gärna kryssa mig - men jag ska kryssa Abir Al -Sahlani imorgon. Hon brinner för Europatanken, människorätt och demokrati. Vi ses vid valurnan imorgon!
fredag 5 juni 2009
Valet är ditt - rättighet och skyldighet!
På söndag är det val. Det har du säkert inte missat. För de flesta av oss är rösträtten självklar, men för majoriteten av människorna i vår värld är det inte så. För mindre än 100 år sedan var rösträtten kopplad till kön och inkomst i vårt land. Nu är den lika för alla myndiga personer. I Sverige har vi rösträtt. En del länder har röstplikt. Jag tycker att rösträtten inte bara är en rättighet utan också en skyldighet. Utnyttja din rättighet och fullgör din medborgerliga skyldighet på söndag. Ta också ansvar för som inte funderat över detta i din vänkrets. Demokratin är ingen självklarhet utan måste upptäckas och erövras av varje ny generation. Om du nu har förhandsröstat så kan du ångra dig på söndag och rösta igen i vallokalen. Då rivs din förhandsröst. Jag har alltid röstat på valdagen. Den är en högtidlig stund som inte är given för alla medmänniskor i vår värld.
torsdag 4 juni 2009
Framtidens innovatörer behöver stöd
Idag har jag haft en spännande heldag tillsammans med mina elever i Värmland. Först studiebesök på Rolls Royce i Kristinehamn som utvecklar propellrar, sedan bror Olofs examen och studiebesök vid Bergsskolan i Filipstad och finalen gjordes med ett besök på Värmlands museum i Karlstad. Min reflektion; Här föddes Sveriges största uppfinnare John och Nils Ericsson. Propellern, järnvägen och massor av tekniska uppfinningar från 1800-talet är fortfarande grunden för vår industri. Visserligen vidareutvecklade på olika sätt. Rolls Royce tillverkar inte bilar längre utan jobbar med teknik inom bl.a. sjöfart. Där har den tekniska utvecklingen av denna gamla uppfinning propellern stor betydelse för både hastighet och bränsleförbrukning. Att möta framtidens miljöutmaningar behöver ny teknik, men det behövs också nya tekniska innovationer. Vi skulle behöva 2000-talets John och Nils, men frågan är kommer de att stanna kvar i Sverige? John gjorde sin karriär i USA då. Hans fartyg bidrog till att Nordstaterna vann över Sydstaterna. Brodern Nils byggde Sveriges första järnväg. Vad kan EU betyda för forskningen? Kan vi kraftsamla för att vara världsledande och konkurrenskraftiga? Viktiga frågor som jag hoppas att vi kan svara ja på. För att kunna möta framtiden behöver vi mera av samarbete - inte mindre.
onsdag 3 juni 2009
Fler centerpartister i EU räddar Östersjön
Idag skriver miljöminister Andreas Carlgren och EU-parlamentarikern Lena Ek i DN att ett förbud mot fosfat i tvätt- och maskindiskmedel blir en viktig fråga under det svenska ordförandeskapet i EU. Fosfaterna är en av bovarna bakom övergödningen av Östersjön. Övergödningen skapar algblomning, syrebrist och fiskdöd. Sanningen är den att stora områden på Östersjöns botten är stendöd. Det krävs krafttag och internationellt samarbete. Därför behövs EU för att skapa gemensamma regler kring miljö. Redan kan vi se effekterna av en samordnad miljöpolitik. Torsken börjar nu öka igen och visst fiske kan återupptas. Frågan är vad betyder en röst på piratpartiet eller junilistan för Östersjön. Svaret är ingenting. En röst på Centerpartiet är en röst på ansvar och handling. EU behöver politiker med intresse för de viktiga framtidsfrågorna som miljö- och fred. Nu är det bara några dagar kvar till valet. Bilden är från i lördags från Gisledagarna. Min syster Carina Johansson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Gislaved och Centerkvinnornas ordförande Inga-Maj Eleholt var också med och kampanjade. Vi ses vid valurnan på söndag.
tisdag 2 juni 2009
EU behöver ditt stöd - rösta!
Mycket tyder på ökat valdeltagande på söndag. Förtidsröstningen är t.ex. större än vid förra EU-valet. Vid förtidsröstningen i vid stadsbiblioteket i kulturhuset Cupolen i Värnamo har redan 741 personer förtidsröstat enligt valmyndighetens hemsida. Niklas Ekdal har en intressant ledare "Glöm inte rösta" i dagens DN på temat valdeltagande. Läs den. Den finns ännu inte nätupplagan. Ett högt valdeltagande är bra för seriösa partier med en komplett politik. Lågt valdeltagande gynnar missnöjespartier. Frågan är ska vi skicka seriösa representanter till Bryssel eller ska det vara en tummelplats för rättshaverister och dagsländepolitiker. Dagens papperstidning av Aftonbladet utnämner t.ex. Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek till en av EU:s bästa förhandlare. Hon behöver dock fler centerpartister till sin hjälp. Du är med att avgöra vilka det blir!
måndag 1 juni 2009
Protestera mot slöseriet i EU
I dagarna har Centerpartiet startat en digital namninsamling mot det vansinniga resorna för Europaparlamentariker mellan Bryssel och Strassbourg. Klicka och skriv på! Strassbourg har blivit en viktig symbol för Frankrike och för det gamla EU. Staden ligger i det idag franska Alsac, det tidigare Elsass Lothringen. Området har varit en krigsskådeplats för tyskar och fransmän flera gånger under historien och är laddat med stark symbolik. Idag är det fred och samförstånd mellan de två gamla fiendeländerna tack vare EU-samarbetet. Idag har EU 27 medlemsländer och nya uppgifter att lösa. Låt Bryssel bli EU:s administrativa huvudstad och spara på resurserna till väsentligare saker. Så här ser flyttlådan ut där alla pärmar packas för att ha möte i Strassbourg. Tog själv kortet vid ett studiebesök 2003, då jag hälsade på den fd. EU-parlamentarikern Karl-Erik Ohlsson.
söndag 31 maj 2009
Antibiotikamissbruket måste stoppas
I Dagens DN kan man läsa om att 70 procent av all antibiotika som säljs i USA ges till djur - oftast i förebyggande syfte så att de ska växa snabbare och kunna producera billigt kött. I Sverige förbjöds antibiotika i foder redan 1986 och senare skedde detta också i EU. Tidigare dog människor i vanliga infektionssjukdomar för det inte fanns antibiotika - nu dör människor för att bakterierna har blivit resistenta pga överdriven konsumtion. En alltför slapp utskrivning har blivit ett folkhälsohot. Nu kommer Sverige driva frågan om att minska antibiotikaförskrivningen under ordförandeskapet i EU. Klokt och livsviktigt. Dessutom urholkar läkemedelskostnaden för sjukvården. Bara i Jönköpings läns landsting kostar medicinerna idag över en miljard. För några år sedan var det ett par hundra miljoner mindre. Läkemedel ska användas med förnuft och förskrivas av proffs. Ett starkt och hälsomedvetet EU behövs för att stoppa en framtida folkhälsokatastrof.
fredag 29 maj 2009
Vårdval Europa sätter fart på vården
I dagens DN kan man läsa om Nils-Erik Falk som lyckades gå ner 40 kg genom en magsäcksoperation. Operationen fick utföras på ett tyskt sjukhus och försäkringskassan betalade. En utmärkt möjlighet för patienten - som också sätter press på vården att korta köerna till vissa operationer. Jag och Nils-Erik jobbade ihop på 80-talet och det var riktigt roligt att kunna läsa om denna solskenshistoria. Nils-Erik var förövrigt en mycket skicklig stämmoordförande vid centerstämman i Örebro. Det här med konkurrens är bra. Det kan också ge små sjukhus möjlighet att tjäna pengar. Värnamo sjukhus har t ex tjänat åtskillinga tusenlappar på att ta emot födande kvinnor från Göteborg, där platserna inte räcker till.
Abir träffar landsmän i Vaggeryd
Politik kan ibland vara känslosamt. Idag var det så. Abir Al-sahlani, en av Centerns toppkandidater till Europavalet, träffade några av mina irakfödda elever. Baker Wail, Khalid Majed Alamed, Abed Kaddoura och Omar Sabih fick en riktig pratstund på arabiska om allt från irakisk politik till internet. För en gångs skull fick jag testa hur det skulle kunna kännas som invandrare. Bara förstå något ord här och där som är mera internationellt. Abir är en fantastisk förebild som visar att det är möjligt att få en ledande position inom politiken, även om man inte råkar vara född i Sverige. Abir talade om EU som den goda stormakten som skulle kunna sätta kraft bakom orden och förmå även stormakter att respektera de mänskliga rättigheterna. Jag blir både djupt rörd och imponerad när jag träffar denna häftiga kvinna.
torsdag 28 maj 2009
Nya jobb med ett öppet EU
Arbetslösheten, särskilt bland ungdomar är ett gissel. Den internationella finanskrisen har fått stora konsekvenser, särskilt för ett industrilän som vårt. Här jobbar i många kommuner nära 40 procent av arbetskraften inom tillverkningsindustrin, vilket är dubbelt så stor andel som rikssnittet. Här fanns för ett år sedan Sveriges bästa arbetsmarknad och en nära nog obefintlig ungdomsarbetslöshet. Tvärtom jobbade många ungdomar så mycket extra så att skolan blev lidande. Frågan om jobb är en sak för politik i Sverige. EU ska inte lägga sig i. Däremot ger EU olika förutsättningar för nya jobb. En ökad öppenhet, med undanröjda handelshinder, skapar mer gynnsamma villkor för vår exportinriktade industri. Det är också viktigt att svenska yrkesutbildningar på gymnasienivå gäller i hela Europa. Att kunna jobba något år utomlands som ung ger fantastiska möjligheter. Med nya erfarenheter och bättre språkkunskaper blir vi starkare i den internationella konkurrensen. Ett öppet och företagssamt EU skapar förutsättningar för nya jobb. Riktiga och hållbara. Inte bidragsjobb för stunden. Idag hade jag, Nexhat Shabani, vice ordförande i Vaggerydscentern och Kent Johansson, andranamn på EU-listan pressmöte i Vaggeryd för att klargöra dessa samband.
onsdag 27 maj 2009
EU kan bli en kraftfull fredsrörelse
Nu mullrar återigen kärnvapenhotet från Nordkorea. Dessa har blivit ett cyniskt vapen från denna kommunistiska terrorstat för att dra uppmärksamheten från svält och elände i det egna landet. Det finns inget så destruktivt som kärnvapenkapprustning. Det stjäl enorma resurser, särskilt från världens fattigaste länder. Nedrustning med en promille skulle kunna finansiera utrotning av malariahotet. En stridsvagn motsvarar utbildningskostnaden för 10.000 barn i ett u-land. EU kan bli en kraft i världen att räkna med i fredsarbetet. De 27-EU-länderna har nära 500 miljoner invånare, jämfört med USA:s 300. Ett EU med en gemensam röst i världen kan bli en starkt kraft för freden. En dialog med Nordkorea och andra diktaturer är viktig. Dialog är bättre än vapenskrammel. Mat och öppenhet kan välta diktaturer över ända. Give peace a chance.
måndag 25 maj 2009
EU-samarbete räddar torsken
Nu kan man börja fiska tork i Östersjön berättade jordbruksminister Eskil Erlandsson vid Centerstämman i Örebro. Detta är resultatet av ett effektivt samarbete runt Östersjön mellan EU-länderna och Ryssland. Övergödningen har minskat, liksom tjuvfisket och det har resulterat i att vattnet har blivit bättre och fisken återvänder. Centerpartiet vill ha mera samarbete - inte mindre. Utsläppen i vatten känner inga nationsgränser och det som sker på internationellt vatten är också en gemensam angelägenhet. Genom samverkan kan problem lösas - inte bara bli en fråga man diskuterar.
fredag 22 maj 2009
Snart Sveriges tur att bli EU-ordförande
Har precis kommit hem från ett par dagars studieresa till Prag med arbetskamraterna. Det var 25 år sedan sist jag var där. Då hette landet Tjeckoslovakien och led under diktaturens ok. Nu är landet ett fritt Tjeckien och ordförandeland i EU. På bästa "Franz Kafkatema" har en verklig förvandling skett av denna stad på kort tid från ett grått kommunistland till en turistmagnet med stark kulturell identitet. Landet har sedan EU-inträdet haft en fantastisk utveckling och återtagit en stor del av sin forna glans. I jämförelse med alla EU-länder ligger välståndet idag på 0,8 i Tjeckien, där ett är genomsnittet och Sverige ligger på 1,2. Tjeckien är just nu ordförandeland i EU och Sverige tar över den 1 juli. Visst känns det fantastiskt när utvecklingen går framåt så snabbt. EU behövs verkligen för freden och demokratins skull.
tisdag 19 maj 2009
Behåll dagmammorna i Värnamo
Läste i dagens Värnamo Nyheter att de sista dagmammorna i Värnamo ska bort. Djupt tragiskt och ett steg mot mindre valfrihet. För mig som centerpartist och förälder är det viktigt med valfrihet i barnomsorgen. Själv har vi haft våra barn i familjedaghem som dagmammorna formellt kallas även om det är fullt möjligt för män att bedriva familjedaghemsverksamhet. För oss har det varit ett bra alternativ till förskola och dessutom billigare för kommunen per plats. Nu minskar antalet barn i barnomsorgen och förvaltningen letar besparingsobjekt. Istället för att smygvägen, utan politisk förankring, avveckla familjedagehemmen tycker jag att man borde lägga ner någon av förskolorna som har dåliga lokaler och där barnantalet sviktar och erbjuda plats för kvarvarande barn i familjedaghem. Alla föräldrar vill inte ha sina barn på dagis, med stora barngrupper och institutionsliknande karaktär. Rädda de sista dagmammorna i Värnamo. Ni behövs för barnens och valfrihetens skull.
måndag 18 maj 2009
Miljöpartiet är inget trovärdigt miljöparti
Idag hade jag en debatt med miljöpartiets Peter Lundvall från Jönköping på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Här lovades vitt och brett att här ska minsann koldioxidutsläppen sänkas med 80 procent till 2020. Jättebra! ...men är det realistiskt och framförallt är det trovärdigt. Miljöminister Andreas Carlgren har i en artikel i Expressen den 15 maj slagit hål på miljöpartiets trovärdighet i denna fråga. Under perioden 1998 - 2006 lyckades man med att få ner utsläpppen med en procent. Frågan är vilket trollspö som man vill använda i framtiden om man skulle återvinna regeringsmakten? Jag har stort förtroende för Carlgrens engagemang för miljön. Aldrig förr har en miljöminister varit så globalt engagerad för att förmå världens stormakter att förstå allvaret i klimatfrågan. Med ett starkt centerparti som vågmästare i Europaparlamentet och en centergrön miljöminister läggs grunden för ett historiskt genombrott för sänkta utsläppsnivåer. Det är genom globalt samarbete som vi kan förändra. Sverige ska gå före - men vi måste ha resten av världen med oss. En bra början är ett starkt EU-engagemang.
söndag 17 maj 2009
Kränkande påhopp på Centerpartiet
Jag blev både arg och kränkt när jag läste lördagens insändare i Värnamo Nyheter från IF Metall Västbo och från Håkan Hugosson. Centerpartiet har en mycket ljus människosyn. Vi tror på den enskilda människans förmåga och på ett solidariskt samhälle som ställer upp för de svaga. Vänsterns enfaldiga retorik mot Centerpartiet är intressant. Taktiken är att beskriva oss som det nya högerspöket som struntar i arbetslösa och sjuka. Sanningen är den motsatta. Vi har förstått sambandet mellan företagsamhet och välfärd. Bra villkor för företagande skapar nya jobb. Ett internationellt samarbete i bl.a. EU, baserat på frihandel ger exportmöjligheter. Vår region är extremt exportberoende. Framtidens jobb skapas inte av politiker utan av ett bra företagarklimat och en modern arbetsrätt. Som Centerpartist är jag inte rädd för ”sociala turister” som Göran Persson en gång befarade. Tvärt om så är löneläget högre i många av våra grannländer. Det är nog större risk att vi tappar kompetent arbetskraft till andra länder. Jag kan lugna er. Centerpartiet är en folkrörelse. Vi står med båda fötterna på jorden, men vi har för länge sedan insett att dagens kris inte löses genom skattehöjningar och protektionism. Genom ett grönt, företagsamt, tryggt och öppet samhälle kan vi klara morgondagens utmaningar. Centerstämman i Örebro vågade anta dessa.
fredag 15 maj 2009
Europavalet viktigt för Jönköpings län
Valet till Europaparlamentet är särskilt viktigt för ett industrilän som Jönköping. Här arbetar nära 30 procent inom tillverkningssektorn och i min del av länet är det nära hälften. Landet i genomsnitt är det hälften. Här har tjänstesektorn ännu inte slagit igenom. Det syns också på de aktuella arbetslöshetssiffrorna. I min jobbkommun Vaggeryd var arbetslösheten nere i cirka 1,5 procent före finanskrisen, nu är är den närmare sju! Vi är helt beroende av export. Öppna gränser är en förutsättning för vår välfärd. EU är en garant för öppna gränser och Centerpartiet en garant för att denna politik upprätthålls. Rösta därför den 7 juni och glöm heller inte att den förtida röstningen börjar redan på onsdag den 20 maj! Vill du rösta på mig så finns jag sist på Centerpartiets lista - eller överst om du vänder på sedeln!
söndag 10 maj 2009
Annie valdes in i partistyrelsen
Nu har stämman valt partistyrelse för 2009 - 2010. Maud Olofsson omvaldes med ovationer som partiledare. Hon har nu varit vår ledare i åtta år - en lång tid idag med tanke på den ständigt stora press och tempo som finns inom toppolitiken och hon antar nu utmaningen att fortsätta förnya Centerpartiet. Torbjörn Egerhag från Bor fortsätter också i partistyrelsen och dess verkställande utskottet och nu kliver även vår egen Annie Johansson, 26 år in i partistyrelsen. Annie är en av våra mest flitiga och utåtriktade riksdagsledamöter med en otrolig arbetskapacitet och har därför på kort tid tagit stor plats i den nationella debatten. "Hon har en ideologisk skärpa och är en god representant för värnamoliberalismen" som valberedningens ordförande Stefan Tornberg uttryckte sig i sin presentation. Varmt grattis och lycka till. Vi är otroligt stolta över dig!
lördag 9 maj 2009
Riksting på Europadagen
I ett soligt Örebro firade vi Europadagen med riksting. I täten för jönköpingssektionen av det långa tåget fick Carina Hördegård bära skylten, jag själv som partidistriktets ordförande EU-fanan och centerkvinnornas ordförande Inga-Maj Eleholt partifanan. Nu 20 år efter Berlinmurens fall har vi ett Europa med samarbete mellan länder. EU är en kraft att räkna med i världen och kan förändra. Nu måste vi som parti ta ledningen i Europapolitiken för att rädda klimatet och Östersjön, värna öppenhet och mångfald. Rikstinget blev en värdig manifestation inför parlamentsvalet den 7 juni.
Centerpartiet - ett mångkulturellt parti öppet mot världen
Morgonens debatt kring öppenhet mot världen var riktigt spänstig. Numera finns det många ombud med invandrarbakgrund och minst lika många med svensk bakgrund och ett stort engagemang för integrations- och migrationsfrågor. Ardian Ala från Värnamo talade med stor trovärdighet om hur det är att lämna allt i Makedonien och komma till Sverige. En av våra toppkandidater till Europaparlamentsvalet Abir Al-Sahlani är själv ensamkommande flyktingbarn från krigets Irak. Stina Bengtsson var en av de flitigaste talarna. Hon har ett djupt engagemang kring frågor om hedersvåld och är också engagerad i Stockholms stadsmission. Nu har partiet verkligen tagit sitt uppdrag att bli riktigt mångkulturellt. Vår utmaning är nu också att gå från ord till handling när det gäller listorna till nästa val.
fredag 8 maj 2009
Malm fick gehör för EU-pant
Under fredagskvällens debatt om klimatpolitik fick Johan Malm från Hädinge utanför Gnosjö igenom sitt förslag om att EU skyndsamt ska ta fram ett pantsystem för flaskor och burkar.
– Aluminiumburkar är ett gissel för lantbruket eftersom de slängs ute efter vägarna och hamnar i ensilagebalar. Detta leder ofta till svåra lidande för djur inom lantbruket och ekonomiska kostnader för lantbruket.
– Det är ju även dåligt för miljön att inte flaskor och burkar återvinns, avslutar Johan Malm. Under denna debatt var det även stort fokus på energipolitik där de gröna näringarna kommer att spela stor roll i framtiden.
– Aluminiumburkar är ett gissel för lantbruket eftersom de slängs ute efter vägarna och hamnar i ensilagebalar. Detta leder ofta till svåra lidande för djur inom lantbruket och ekonomiska kostnader för lantbruket.
– Det är ju även dåligt för miljön att inte flaskor och burkar återvinns, avslutar Johan Malm. Under denna debatt var det även stort fokus på energipolitik där de gröna näringarna kommer att spela stor roll i framtiden.
Centerministrar med globalt inflytande
Fredagens panelsamtal mellan miljöminister Andreas Carlgren, jordbruksminister Eskil Erlandsson, infrastrukturminister Åsa Torstensson och EU-parlamentarikern Lena Ek om det globala klimatarbetet var inspirerande. Under Sveriges ordförandeskap i EU i höst kan det bli så att miljöminister Andreas sitter på ena sidan av bordet för att förhandla med Lena som Europaparlamentets representant om det nya klimatöverenskommelsen som kommer att slutas i Köpenhamn i december. Åsa och Eskil kommer att samordna insatserna för miljövänliga kommunikationer och en renare och friskare Östersjö. Visst känns det tryggt när centerpartister sätter agendan för miljöarbetet. Då finns det hopp för framtidens klimat.
Årets citat om kvinnligt företagande
”Hälften av de som startar eget ska vara kvinnor till 2014 och vad ska de vara sedan?” undrade Gunilla Hjelm från Vetlanda under debatten under partistämman idag apropå ett förslag till åtgärd för att öka andelen kvinnor som startar eget. Det vore synd om hundratusentals kvinnor skulle ställa sig på kö för könsbyte eller ska bytet ske på något sjukhus i ett annat EU-land? Kvinnor får gärna vara kvinnor och män gärna män för min del. Det viktiga är att villkoren är likvärdiga och alla uppmuntras till eget företagande. Ibland kan politik bli ganska kul när det slinter till på tangentbordet.
torsdag 7 maj 2009
Maud - lyssna inte på sura gubbar
I dagens DN spyr återigen den förra arbetsmarknadsminstern Börje Hörnlund galla över Centerpartiets ledning. Det är både trist och tragiskt. Vi borde lärt oss av 70-talets misstag med statliga regleringar, förstatliganden och att leva på lån. Nu när vi äntligen amorterat ner vår statsskuld till under 100 miljarder ska vi inte göra om misstaget igen att lova guld och gröna skogar. Räkningen kommer sedan och får betalas av kommande generationer. Nu gäller det att hitta hållbara framtidslösningar för både miljö och ekonomi och där är partiet inne på rätt väg. Några genvägar finns inte. Hållbar tillväxt, ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Centerstämman inledd - stark värnamorepresentation
Nu öppnar Maud Olofsson centerpartiets riksstämma i Örebro. Från Värnamo är vi väl representerade med undertecknad, Annie Johansson, Annelie Hermansson, Maria Leifland, Torbjörn Egerhag och Ardian Ala. Från länet är vi 24 personer på en stämman som håller på fram till söndag middag. Totalt deltar över 500 delegater från landets alla kommuner. Valberedningen kommer att föreslå att vår riksdagstjej Annie Johansson tar plats i partistyrelsen tillsammans med Torbjörn Egerhag. Det är en viktig kanal in i rikspolitiken för oss som är aktiva på kommun- och länsplanet. Det ska bli spännande att fatta beslut om politiken för nästa mandatperiod, för här är vi fast övertygade om att vi ska gå stärkta igenom nästa val och då vara landets tredje största parti. Centerpartiet bär ledartröjan och är beredd att fatta de beslut som krävs för att vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen, och då menade Maud särskilt de beslut som kommer att krävas för att möta utmaningarna inom klimatpolitiken och för att skapa nya hållbara jobb.
onsdag 6 maj 2009
Vem vårdar de äldre i framtiden?
För en tid sedan gästades Fenix av förre migrationsministern Jan O Karlsson. Ni kanske minns honom som grundaren av uttrycket "att göra en pudel". Idag är han en glad pensionär och reser runt och föreläser om bl.a. migrationsfrågor. Med lång utrikespolitisk gärning gör han det med pondus och erfarenhet. Ett obestridligt faktum och frågeställning är vem ska sköta arbetet i framtiden? 1950 gick det 14 förvärvsarbetande per pensionär. Hundra år senare 2050, då mina elever är pensionärer så går det bara 4 per pensionär i Europa. Vem ska då sköta de äldre och vem ska sköta maskinerna i industrin. Även om mekaniseringen kommer drivas till sin spets så är frågan intressant. Ska robotar torka gamla i stjärten? Frågan är inte om det är dags att avskaffa flyktingpolitiken redan nu och införa fri rörlighet över alla gränser. För vem vill bosätta sig i ett mörkt och kallt land i norr då det finns mera behagliga och soliga alternativ för migranter världen över. Ska vi klara framtiden så måste vi möta den redan nu!
måndag 4 maj 2009
Riksdagen från insidan
Idag och imorgon är jag på Stockholmsbesök med mina elever från Fenix. Annie Johansson visade hur riksdagsarbetet fungerar inifrån. Att få träffa en riksdagsledamot från länet är mycket intressantare än en betald guide från riksdagen. Hur är det egentligen? Varför är inte plenisalen fylld med riksdagsledamöter? Här sitter jag och de andra ledamöterna från länet pekar Annie. Under dagen hann vi också med historiska museet och Sveriges Radio. SR-besöket kan man verkligen rekommenderas. Här finns bl.a. Europas näst största skivsamling!
lördag 2 maj 2009
Betessläpp roligare än första maj
Socialdemokraterna hävdade att det var mycket folk på första maj, men det var ingenting jämfört med betessläppet, en aktivitet arrangerad av Arla samma dag. I Starkeryd utanför Skillingaryd kom minst 1200 besökare för att se hur det kan se ut när korna släpps ut i hagmarkerna efter en vinter i ladugården. Att återfå friheten firades med skutt, bad och fight mellan ko(mpisarna). Friheten var också ett tema i det röda första maj. Det är frågan vilken frihet vi skulle få om socialdemokraterna skulle genomföra alla dyra återställare och därmed finansiera detta med stora skattehöjningar. Att själv i ökad utsträckning få bestämma vad man vill lägga sina surt intjänade pengar på är frihet. Där går en klar skiljelinje i svensk politik.
onsdag 29 april 2009
Nu satsar Värnamo på framtiden
Hurra för kommunfullmäktige ikväll. Ett enigt fullmäktige tog det modiga beslutet att våga satsa projekteringsmedel för att jobba vidare med att förverkliga visionen om gummifabriken. Nu finns förutsättningar för att Värnamo ska få en egen högskola, bra lokaler för nyföretagande och ett helt nytt kulturhus i toppklass. Det mest unika är dock kombinationen av dessa verksamheter. Nu hoppas jag att det i framtiden ska stråla av aktivitet i detta husn under hela veckan, under dygnets alla vakna timmar och verkligen bli Värnamobornas nya vardagsrum. Tillsammans med ett Vandalorum kommer detta att verkligen lyfta Värnamo. Båda dessa projekt är framtidsintriktade och tillväxtskapande. Det är just nu i en djup lågkonjunktur som vi ska göra dessa satsningar.
Höghastighetståg - en gemensam EU-angelägenhet
Idag besökte Håkan Larsson, en av Centerpartiets toppkandidater Värnamo. Det blev studiebesök på Maskin+, som var ett i raden av företag som visades upp under Värnamo industriexpo som pågår i veckan. Företagets VD Per Litzén, Hans-Göran Johansson, ordförande i kommunstyrelsen och Åsa Rydén, VD för Värnamo Näringsliv var med. Håkan som idag bor i Krokom i Jämtland är född och uppväxt i Skärstad utanför Huskvarna tog också upp frågan om höghastighetståg till kontinenten. Han konstaterade att ett europeiskt nät av höghastighetståg är en angelägenhet för hela EU och ett konstruktivt sätt att minska klimathotet genom att få över transporter från väg till järnväg. För Värnamos del vore det också en fantastisk möjlighet att bli en järnvägsknut där europakorridoren ansluter till kust-till-kustbanan.
Scouter är alltid redo
På sistone har det varit några intensiva dagar. Här kommer i alla fall en lägesrapport från en av höjdpunkterna, nämligen S:t Georgsdagen, scouternas stora dag och min födelsedag. Sonen fick sitt årsmärke i den högtidliga cermonin i S:t Johannes kyrka och ordföranden i kåren Tomas Johansson fick 5-årsmärke som ledare. Värnamo scoutkår är mycket aktiv. Måndagskvällarna är en höjdpunkt och som oftast är man ute året om. I lördags gjorde man en vandring på Store Mosse på dryga milen och maten tillagades på trangiakök. Sonen kunde stolt konstatera att skolans hemkunskap var nog ändå inte är så dum. Köttbullarna och moset smakade bra och massor av frisk luft och naturupplevelser hade insupits. I sommar väntar ett stort läger i Linköping. Som förälder blir man också engagerad som nattvandrare, majblommeförsäljare, tävlingsfunktionär eller lövräfsare. Hustrun blev för övrigt nyligen också invald i styrelsen. Det är nog så sant att barnens aktiviteter blir en familjeangelägenhet. Tack alla ledare för ett gott jobb!
onsdag 22 april 2009
Portföljmodellen kan gynna Jönköpings län
Igår hade Studieförbundet Vuxenskolan regionstämma i Vrigstad. Riksdagsmannen och ledamoten i kulturutskottet Anders Åkesson berättade om kulturutredningen. I de många förslag till förändringar av kulturpolitiken finns att varje län/region ska förhandla om det statliga kulturstödet med staten. I vårt län har vi idag lägst anslag per invånare och en minimal samordning av kulturen i länet. Jag ser verkligen fram emot att vi får tillstånd en samordning och att vi därmed blir starkare gentemot staten. Varför ska ett län som vårt få mindre pengar tillbaka från staten än våra grannar. Kulturen är dessutom mycket viktig för vårt läns utveckling och attraktionskraft. I kulturutredningen kallas detta aspektpolitik. Många bra förslag som jag verkligen stödjer.
måndag 20 april 2009
Björklund presenterar den nya skolpolitiken
Idag hade alla gymnasielärare och andra verksamma vid länets gymnasieskolor samlats i Mullsjö för att lyssna till skolminister Jan Björklund och regeringens nya skolpolitik. De förändringar som nu kommer att genomföras är större än andra tidigare skolreformer. Björklund fokuserade kring följande:
- Förbättra kunskapsresultaten i grundskola och gymnasium.
- Höja läraryrkets status så att fler söker till lärarutbildningen som dessutom ska stärkas med en ökad specialisering av lärarkåren.
- Ge tydliga befogenheter till skolan så att ordnings- och studiedisciplinproblemen förbättras.
- En ny gymnasieskola med nya kursplaner och utbildningsprogram.
Dessutom ska ett nytt betygssystem införas efter den modell som tillämpas i EU inom den högre utbildningen, med fem nivåer på betyget godkänt. Nästa vecka kommer regeringens proposition kring den nya gymnasieskolan. För mig som gymnasielärare har detta stor betydelse. Mitt eget program SP föreslås delas upp i flera och även inrymma medieprogrammet som ska läggas ner. Björklund hade ett tydligt budskap till alla de 1500 lärare som samlats, men frågan är om det ges tillräckligt med tid och resurser att göra alla dessa stora förändringar på en gång? Förändringarna är dock helt nödvändiga om Sverige ska kunna återta platsen som en av de främsta kunskapsnationerna i världen. Se även reportage i dagens DN!
söndag 19 april 2009
Svensk skola mer flexibel och helhetsorienterad
Imorgon ska vi vinka av våra spanska gäster efter en mycket intensiv och lärorik vecka. Att vara tillsammans dygnets alla vakna timmar ger många nya insikter. Min spanske kollega, Rubén Nieto sammanfattade skillnaden mellan våra skolsystem med flexibilitet och samarbete. Hans analys av Fenix Kunskapscentrums starka sida var att här finns det stor flexibilitet att anpassa schema och aktiviteter efter behovet för tillfället och här samarbetar lärarna över alla ämnesgränser. Det är så att vi hoppas att vi jobbar - och då är det också skönt att få ett kvitto på att det också är så av någon helt utomstående. Imorgon blir det också länsstudiedag med vår skolminister Jan Björklund. 1500 lärare samlas för att förhoppningsvis få sina frågetecken uträtade kring den nya gymnasieskolan. Bilden är från vårt besök i Stockholm igår. Till spanjorerna stora glädje föll några flingor snö i det kyliga vårvädret. I Sevilla snöar det aldrig!
onsdag 15 april 2009
Spansk-svenskt kulturutbyte i Vaggeryd
I måndags kväll anlände 18 spanska elever och två lärare till Fenix. Min lärarkollega från Sevilla Rubén Niéto bor hemma hos mig under veckan. Igår inleddes det officiella programmet, med bl.a. en undersökning om jämställdhet som våra spanska gäster presenterade. 50 familjers arbetsfördelning i hemmet hade undersökts. I cirka 50 procent av hemmen sköter kvinnorna det mesta som har med hushållsarbete att göra och framförallt (70 procent) är det männen som har kontakten utåt med banker och andra myndigheter. Det ska bli spännande att göra samma undersökning i Sverige för att studera skillnaden. Kvällen avslutades med svenskt smörgåsbord och spansk dans. Tidningen Finnveden Nu gjorde också ett reportage.
tisdag 7 april 2009
Regeringen räddar 600 jobb i länets kommuner
Idag presenterade alliansen en del av vårbudgeten. I den ingår bl.a. ett löfte om sju extra miljarder till kommuner och landsting för 2010 som ska betalas ut i december 2009. För Jönköpings län innebär det cirka 75 miljoner för landstinget och 176 miljoner för länets 13 kommuner. Omräknat i jobb skulle det innebära drygt 600 jobb som räddas i den offentliga sektorn i vårt län. Detta visar att alliansen tar den ekonomiska krisen på allvar och hindrar därmed de värsta sparpaketen under 2010. Under de kommande åren kommer statsbidraget höjas med 5 miljarder årligen. Visserligen lovar oppositionen mer, men frågan är vad de löftena är värda. Sker det till priset av höjda skatter och ökad statsskuld. Sunda finanser i hela samhällsekonomin är nödvändiga för ett långsiktigt hållbart samhälle. Att skjuta över skulden på kommande generationer löser inga problem och missgynnar ett litet land som Sverige som är så starkt beroende av att vara internationellt konkurrenskraftigt. Därför känns det tryggt med en alliansregering som vågar hålla i pengarna - samtidigt som man lyssnar till de behov som många av oss politiker på lokal- och regional nivå har fört fram. Centerpartiet i länet tog senast vid årsstämman i mars ett uttalande som beskriver den besvärliga situationen i våra kommuner just nu. Därför känns det skönt att bli bönhörd från regeringen så här snabbt.
måndag 6 april 2009
Småland - ett hett område för utlandsturism
Idag hade vi styrelsemöte med stiftelsen Aschanska gården i Eksjö. Gården är en väl bevarad handels- och borgargård med byggnader från 1600- 1700- och 1800-talen. De flesta av de tio rummen är intakta och möblerade så som de lämnades av familjen och visar en miljö från ett borgarhemn som det såg ut för drygt 100 år sedan. I sommar kommer man att ha verksamhet för barn, där man möts av en piga eller dräng som ska förbereda ett kalas i gården. De besökande barnen kommer att få kärna smör, tvätta mattor eller arbeta i trädgården med förberedelser - allt för att skapa en känsla från förr. Som ordförande i Länsmuseet ingår där ett antal biuppdrag i olika styrelser i länet. Detta ger ett mervärde och en möjlighet för museet att mera aktivt verka i hela regionen.
söndag 5 april 2009
Alliansen behöver ett starkt Centerparti
Dagens opinionsmätningar i Demoskop och Skop är både glädjande och manar till stärkt profilering av Centerpartiet. Äntligen har alliansen åter majoritet i väljaropinionen. Socialdemokraterna rasar i opinionen trots stigande arbetslöshet. Alliansens trovärdighet är större än Sahlins vänsteralternativ. Dock är mittenpartiernas stöd oroväckande lågt. De flesta väljare står politiskt i mitten och vill ha stabilitet, inte minst i finanskrisens spår. Centerpartiet står för det gröna, varma alternativet i alliansen, där situationen för den "lilla" människan är utgångspunkten. Centerpartiet måste visa detta tydligare i media. Tvära kast i politiken är inte bra. En fortsatt alliansregering efter 2010 bygger också på att alla allianspartierna också har en stadig plattform över fyraprocentsspärren. Risken är annar stor att Sverigedemokraterna kan dyka upp som vågmästare. Detta vore ett nederlag för demokratin och framförallt en stort bakslag för arbetet med allt som har med humanism och mänskliga rättigheter att göra. Nu tar Centerpartiet på sig ledartröjan!
lördag 4 april 2009
Trängsel i Hornborgasjön
Denna soliga vårdag hade över 15000 tranor sökt sig till Hornborgasjön och säkert nästan lika många människor med stora kikare och husbilar. Det var ungefär som en mulen dag under industrisemestern i Ullared. Visst var det fantastiskt med alla tranor, gäss och svanar samlade på ett ställe, visserligen ditlockade med utfodring. En större sevärdehet och faktiskt minst lika intressant var Gudhems klosterruin några kilometer därifrån, med utsikt mot Varnhems klosterkyrka och den vackra Billingen. Tänk att här bodde nunnor redan under tidig medeltid som hade regelbunden kontakt med moderklostret i Frankrike. Genom dessa kontakter togs kunskaper om kultur, medicin och läsekonst till Sverige. I grannklostrets kyrka finns för övrigt Stockholms grundare Birger Jarl begravd och troligen fanns även här Sveriges första kyrkobyggnad belägen. Sonens reflektion; klostret var mer spännande än tranor!
fredag 3 april 2009
Nu har våren kommit
Äntligen har vårvärmen kommit. Vad skönt att kunna gå i kavaj och känna att solen värmer i ansiktet. Här i Öresundsregionen kommer den tidigt. Krokusen lyser i gula och blå mattor och knopparna på träden är tjocka. Gräsmattorna börjar skifta färg från gråbrun till ljusgrönt. I vallgraven runt Malmö museum kacklade gässen högljutt. Vad sägs för övrigt om denna kreativa och färgstarka huvudbonad på en av konferensdeltagarna?
Kan kultur finansieras med privata medel
Gårdagens museidag var verkligen fullspäckad. Jag var på åtta seminarier som avslutades med mingelbuffé på Nationalmuseet i Köpenhamn. En av de mest intressanta seminarierna på Malmö konstmuseum var en diskussion om finansiering av konstmuseer. De privata konsthallarna Magasin 3 och Bonniers konsthall ställdes mot Konstmuseet i Bergen och Moderna museet, där vars chef Lars Nittve också agerade moderator. Möjligheten för privata museerna är att inte behöva vara politiskt korrekta, menade Sara Arrenius chef för Bonniers konsthall. Nittve gjorde en intressant reflektion över konstinköpen vid en offentlig institution under sina sju år som chef. Av inköp så är det mesta redan idag donationer av konst eller kontanter, värderat till över 400 miljoner, där samhället under samma tid bara bidragit med 25. Så är det också vid Länsmuseet. Där har vi våra stora donationer som vi ska hantera. Ur museets budget har det gjorts mycket få inköp. Problemet med donationer är att man på köpet får en mängd konstverk som inte är särskilt intressanta och som då lätt för evigt placeras i ett magasin, samtidigt som verken inte får avyttras. Det man ofta glömmer är att magasin inte är gratis. Det är viktigt att det finns resurser att göra konsten tillgänglig och bli presenterad i ett intressant sammanhang.
torsdag 2 april 2009
Världskulturmuseet blev årets museum
Ikväll vid den stora banketten vid Slagthuset i Malmö utsågs årets svenska museum. Det snart femårsjubilerande världskulturmuseet i Göteborg vann den fina utmärkelsen för sitt nydanande arbetssätt. Besökarna är till 60 procent ungdomar och aktuella samhällsfrågor sätts i ett globalt sammanhang. Själv är jag en regelbunden besökare, ofta tillsammans med elever. Ett intressant föremål i samlingarna är t ex hals- och fotbojor för slavar som tillverkats av svenska företag, vilket visar vår del i imperalismen, även om vi inte formellt var ett av kolonialstaterna. Priset för årets bästa utställning fick Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm för sitt sätt att jobba pedagogiskt med miljöfrågor utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv. På bilden ses moderatorn Katarina Hultling inleda den stora museikonferensen på temat museerna i nytt klimat och då åsyftades både det rent fysiska klimatet och kulturklimatet och samverkan dem emellan.
onsdag 1 april 2009
Jönköpingspolitiker - ny ordförande för Länsmuseerna i Sverige
Idag inleddes den stora Nordiska museikonferensen i Malmö och Köpenhamn med 500 deltagare. Först hölls årsmötet för Länsmuseernas samarbetsråd. Den stora nyheten för oss i länet är att Bengt von Strohkirch, vice ordförande i Jönköpings läns museum, och min partikamrat tar över ordförandeposten på nationell nivå, då nuvarande ordförande stiger av pga hälsoskäl. Bengt som är domare till professionen är en erfaren kulturpolitiker och kommer att bli en stark ordförande. Jag gratulerar och önskar lycka till. Äntligen börjar vi få in folk från länet på ledande poster på nationell nivå. För att vi ska kunna hävda oss i framtiden så krävs att fler skaffar sig en nationell plattform. Inte minst blir det allt viktigare då länen/regionerna ska förhandla direkt med staten om de statliga anslagen till kulturen. Då måste vi hålla oss framme och kunna visa på att det vi vill göra håller både kvalitet och är nydanande.
tisdag 31 mars 2009
Global miljö och nordiska kulturmöten
I helgen genomfördes Earth Hour över hela världen. Värnamo kommun hade en fantastisk manifestation på kyrktorget med cirka 300 besökare, tal av riksdagsledamot Annie Johansson och en häftig eldshow framförd av frisksportare från Värnamo och Skillingaryd. Att det hela blev så lyckat beror till stor del på Värnamo kommuns nyanställda miljöstrateg Katarina Persson. Det hela avslutades med en stämningsfull konsert i Värnamo kyrka där Fredrik Sjöblom och Magnus Lindh medverkade. Tack alla för ert engagemang. I Sverige räknar svenska kraftnät att cirka en miljon invånare deltog. Nu gäller det också att få med de andra åtta för att vi ska nå de mål för minskade utsläpp och energikonsumtion för att vi ska klara de globala klimatmålen. Denna vecka kommer jag att vara tre dagar i Malmö och Köpenhamn på ett Nordisk museikonferens. Återkommer på bloggen med reflektioner.
lördag 28 mars 2009
Mitt liv som ordförande - grattis alla guldnålsmottagare
Igår kväll var omtumlande för mig personligen. Att bli distriktsordförande för Centerpartiet är ett riktigt hedersuppdrag. Här handlar det om att hålla ihop partiet i 13 kommuner, i ett landsting och i en distriktsstyrelse. Förvisso det är ett lagarbete, men det handlar också om att ta på sig ledartröjan. Jag är taggad för uppgiften och efter ett obrutet engagemang på distriktsnivå i olika positioner sedan 1977 så kan jag nog erkänna att länet känner jag väl. Även om jag känner mycket folk i länet så lär jag nog aldrig lära känna alla 3632 medlemmarna. Politik är ett lagarbete och nu antar vi utmaningen inför kommande framgångsval. Också ett varmt grattis till årets guldnålsmottagare Lars-Erik Fälth, Maria Leifland, Ingegerd Andersson och Lars-Åke Andersson. Ni är värda allt beröm och tack!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)