måndag 8 februari 2010

Sverige - ett matexportland

Sverige har chansen att bli ett matexportland av rang. Kanske tillhör du den stora skaran som sitter klistrade framför TV:n när det visas matprogram. Solens mat från Italien med Bo Hagström är ett sådant exempel. Här vattnas det i munnen och maten lagas från grunden av bra råvaror, men känsla i en gedigen miljö. Bra mat kan man också tjäna pengar på. Insåg det häromdagen när jag skulle köpa en bit parmesanost, av kreditkortsstorlek för att riva över en potatisgratäng, när prislappen för den minimala ostbiten översteg kostnaden för resten av råvarorna för rätten med mariginal. Varför skulle vi inte kunna sälja lagrad prästost, Vrigstads ostkaka, rökt renkött, älgfärs eller friskt källvatten smaksatt med äkta hjortron. Nu har jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) genom jordbruksverket utlyst ett riktat stöd till företag och organisationer som vill satsa på matexport. Stödet är på 50 miljoner och beräknas kunna skapa 10 000 fler jobb. Faktiskt tre gånger så många som jobbar på Saabfabriken i Trollhättan. Läs mer i Uppsala nya tidning. Bilden är från en resa i Italien 2005. Sådant vill jag se i Sverige också!

1 kommentar:

Carpe diem! sa...

Ja vi är för dåliga att marknadsföra oss själva! Vi har bra produkter som vi ska vara stolta över.
/Kollega