tisdag 31 mars 2009
Global miljö och nordiska kulturmöten
I helgen genomfördes Earth Hour över hela världen. Värnamo kommun hade en fantastisk manifestation på kyrktorget med cirka 300 besökare, tal av riksdagsledamot Annie Johansson och en häftig eldshow framförd av frisksportare från Värnamo och Skillingaryd. Att det hela blev så lyckat beror till stor del på Värnamo kommuns nyanställda miljöstrateg Katarina Persson. Det hela avslutades med en stämningsfull konsert i Värnamo kyrka där Fredrik Sjöblom och Magnus Lindh medverkade. Tack alla för ert engagemang. I Sverige räknar svenska kraftnät att cirka en miljon invånare deltog. Nu gäller det också att få med de andra åtta för att vi ska nå de mål för minskade utsläpp och energikonsumtion för att vi ska klara de globala klimatmålen. Denna vecka kommer jag att vara tre dagar i Malmö och Köpenhamn på ett Nordisk museikonferens. Återkommer på bloggen med reflektioner.
lördag 28 mars 2009
Mitt liv som ordförande - grattis alla guldnålsmottagare
Igår kväll var omtumlande för mig personligen. Att bli distriktsordförande för Centerpartiet är ett riktigt hedersuppdrag. Här handlar det om att hålla ihop partiet i 13 kommuner, i ett landsting och i en distriktsstyrelse. Förvisso det är ett lagarbete, men det handlar också om att ta på sig ledartröjan. Jag är taggad för uppgiften och efter ett obrutet engagemang på distriktsnivå i olika positioner sedan 1977 så kan jag nog erkänna att länet känner jag väl. Även om jag känner mycket folk i länet så lär jag nog aldrig lära känna alla 3632 medlemmarna. Politik är ett lagarbete och nu antar vi utmaningen inför kommande framgångsval. Också ett varmt grattis till årets guldnålsmottagare Lars-Erik Fälth, Maria Leifland, Ingegerd Andersson och Lars-Åke Andersson. Ni är värda allt beröm och tack!
torsdag 26 mars 2009
Stora investeringar skapar nya jobb i Värnamo
Vid kvällens kommunfullmäktigemöte klubbades investeringar på över 125 miljoner, varav kommunen står för 50. De tre objekten är byggandet av Ljussevekaleden på 87 miljoner, varav kommunen står för 12. Vägen gör att en komplett ringled runt Värnamo stad skapas. Den 18 maj sätter renoveringen av simhallen igång med ny reningsanläggning och ventilation samt en total handikappanpassning. Den totala investeringen är på 37,5 miljoner. Det blir också en ny cykelväg vid Värnamo nya kyrkogård för 1,2 miljoner. Denna knyter samman cykelnätet och ger en bättre trafikmiljö för Finnvedens gymnasium. Vid kvällens möte redovisades också det ekonomiska läget. Mycket talar för att besparingarna i driftsbudgeten stannar vid de beslutade 24 miljonerna och att kommande budgetanpassningar kommer att ske genom att alla 63-åringar kommer erbjudas pension. Värnamo tycker jag har en klar strategi för att klara lågkonjunkturen utan panikåtgärder. Investeringarna bidrar också till att skapa efterlängtade jobb just nu som de bäst behövs.
onsdag 25 mars 2009
Sverige behöver mer konkurrens inte mindre
Idag har jag haft min lediga dag. För ovanlighetens skull har den inte fyllts med sammanträden utan det politiska har inskränkt sig till några längre telefonsamtal för att stämma av läget. Därför blev det tid för att fixa nya glasögon. Det börjar bli lite pinsamt när man inte längre kan se datumet på klockan och innehållsförteckningar på diverse matvaror. Nu var det också dags för progressiva glasögon. I Värnamo hade de kostat drygt 8.000 kronor men på glasögonfabriken i Ullared får man motsvarande produkt för 2.490, dessutom passade jag på att handla ett par jeans för 199 på Ge-Kås. För mig som konsument vill jag ha låga priser och bra produkter. Jag har inte lust att betala den högsta butikshyran och flådig annonsering för mina glasögon och jeans. Därför måste konkurrensen på alla sätt värnas. Nätet är bra för att göra prisjämförelser. Mina billiga glasögon och jeans har säkert samma kvalitet - skillnaden är hur stor andel av priset som faktiskt är glasögon och jeans. Är därför glad över att Ge-Kås konkurrent Karlssons kommer att etablera sig i Kärnan i Värnamo nu i vår. Särskilt nu när många har mindre pengar att handla för så är lågt pris viktigt.
tisdag 24 mars 2009
Råslätt bjuder på 70-talsnostalgi
Idag gjorde jag och mina elever studiebesök i bostadsområdet Råslätt, strax söder om Jönköping. Råslätt som har cirka 2.500 lägenheter och 4.500 invånare är en riktig tidstypiskt förort från miljonprogrammet. Sterila betonghus - målade i rosa och mintgrönt, men med en bevarad känsla av tidigt 70-tal. Vi besökte lägenheten på Havsörnsgatan 105, som visar exakt hur det en gång såg ut, med gröna kaffekoppar, oranga batiktryck, husgeråd i röd och gul plast, manchesterfåtöljer och en riktig stereoanläggning. I början fanns ingen service alls, men idag finns allt man kan önska. Att området också helt domineras av olika invandrargrupper märks också på utbudet i butikerna som halalslaktat kött, ett mera exotiskt utbud av rotfrukter och grönsaker och kläder med orientalisk touch. Denna förmiddag gav djupa intryck som vi lär diskutera länge. Nu vet vi själva hur Råslätt ser ut - inte bara vad andra tycker.
måndag 23 mars 2009
Fettskatt - fel metod att jobba cancerförebyggande
I kvällens aktuelltsändning debatterade cancerfondens generalsekretrare Ursula Tengelin med socialminister Göran Hägglund (KD) om den nationella cancerplanen som presenterades i fredags. Ett förslag i debatten var att införa en straffbeskattning på onyttig mat med högt fett och sockerinnehåll. I reportaget fördes också fram att närproducerat och ekologiskt borde subventioneras. Även om syftet är vällovligt är jag ytterst tveksam till metoden. Redan idag har vi en generellt lägre beskattning av livsmedel på 12 procent istället för 25 procent. Att sedan också gradera matens nyttighet vore att gå för långt. Risken är också stor att man fråntar människor ansvaret för sin egen hälsa. Undersökningar visar att en tredjedel av cancerfallen skulle kunna undvikas genom att förebygga fetma. Därför är det viktigt att vi alla tar ett ansvar för dessa frågor utifrån den nivå vi verkar som individer. Skolan, föreningslivet, samhällsplaneringen med bra cykelvägar och nära spontanidrottsplatser, möjlighet till rörelse på jobbet, friskvård på recept, en folkbildningskampanj om kopplingen mellan mat och hälsa, ett aktivt demokratiarbete är några skarpa förslag. Införandet av en fettskatt blir lätt bara ytterligare en börda för en grupp människor som redan är socialt utsatta i övrigt. En bättre folkhälsa är något vi alla tjänar på. Folkhälsoarbete är också mycket billigare än sjukvård.
söndag 22 mars 2009
Miljöpartiets pudel i energifrågan ger dubbla signaler
I dagens ledare i DN skriver oppositionspartiernas ledare att "Om vi vinner nästa val kommer vi att bjuda in de borgerliga till nya energisamtal för att arbeta fram ett brett och hållbart beslut om energipolitiken, skriver ledarna för de tre oppositionspartierna. Kärnkraften ska fasas ut först när den kan ersättas med el från förnybara källor." När Centerpartiet kompromissade i energiuppgörelsen i alliansen var oppositionen kallsinniga. Att Centerpartiet fått med en massiv satsning på förnybar energi och att kärnkraften ska bära sina egna kostnader ville ingen lyssna till. Någon vilja att haka på denna uppgörelse vid de energisamtal som följde därefter fanns inte - och nu skriver man ihop sig kring ungefär samma hållning. Jag ser det som djupt ohederligt. Vill man åstadkomma något så gäller det att komma överens i en majoritet. Det är nog detta som oppositionen nu har insett. Klimatfrågan måste tas på allvar och därför får kanske snabbavvecklingen av kärnkraften vänta lite så att vi hinner få fram tillräcklig mängd med elenergi utan att öka användningen av fossila bränslen. Menar vi allvar med klimatfrågan måste vi ju faktiskt minska koldioxidutsläppen med 80 procent och vi måste börja nu.
lördag 21 mars 2009
Blommor och doftljus - en tröst i krisen
Just nu är det dystra tider för många hushåll. Allt fler företag varslar om uppsägningar, senast det anrika värnamoföretaget Peltor som flyttar delar av tillverkning till Polen och ett 70-tal anställda av drygt 300 får gå. Förhoppningsvis försöker ägaren 3M hitta nya produkter som är lönsamma att tillverka i Sverige. Man ska inte glömma att Polen också är en marknad för svenska företag. Av landets 38 miljoner invånare lever cirka tio miljoner på svensk levnadsstandard. Det gäller därför att se exportmöjligheter för svenska företag. En produkt som vi ser ökar försäljningen är blommor, doftljus och heminredning. Är det månne så att vi tröstar oss med dessa produkter när vi inte längre har råd att göra dyra utlandsresor lika ofta?
torsdag 19 mars 2009
Estetprogrammet behövs
I förslaget till ny gymnasieskola föreslås att estetprogrammet upphör och ersätts med ett program för estetik och humaniora. Jag tycker att det är tragiskt. Dessa två kunskapsområden ligger långt ifrån varandra och det är sällan en estetiskt begåvad ung människa också är en talang inom språk. Det är viktigt att det finns en utbildning på gymnasienivå som främst är fokuserad på estetiska uttryck samtidigt måste ha vassa utbildningar inom humaniora, där man kan läsa mycket moderna språk och latin. Näringslivet behöver båda kompetenserna och framförallt vår demokrati behöver dessa kompetenser. Utan konstnärer och kreatörer står sig områden som design, besöksnäring och showbiz ganska slätt. Vi behöver också fler som kan tyska och franska riktigt bra. Hans Björstrand, Bufabs grundare menade vid en paneldiskussion i Värnamo för en tid sedan vid Värnamo kompetenscenters ettårsjubileum att de lokala företagen i bygden skulle kunna ha fler anställda i Sverige om vi vore duktigare att göra affärer med den tysk - coh franskspråkiga världen. Det som saknas är språkkompetensen. Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner tycker som jag. Det känns skönt när mitt eget fack driver denna fråga.
torsdag 12 mars 2009
Vetenskap och hembygdsrörelse samverkar
Igår hade vi styrelsemöte i Rudolf och Anna Bomas stiftelse. Jag fick vara mötesordförande i landshövingens frånvaro. Platsen var våning åtta i Länsstyrelsehuset, med oljemålningar av alla gamla landshövingar på väggarna och en vidunderlig utsikt över Jönköping. Nog om detta. Genom tidigare bidrag från just denna donationsfond som grundades av den gamle riksdagsmannen Rudolf Boman och hans hustru lärarinnan Anna, har förutsättningarna för Vireda hembygdsföring verkligen stärkts. Genom kulturgeografen Aadel Franzén och arkeologen Fredrik Engmans försorg har områdena kring gården Kieryd i Vireda socken i Aneby kommun kunnat undersökas med vetenskapliga metoder. Nu finns det belagt med kol-14 metoden att här hade utjorderna odlats under tiden 1220 - 1325. Marken var också värdefull, vilket inte minst handlingar på 100-tals sidor på kammarkollegiet visar, där man tvistade om vem denna jord tillhörde. Var det Kieryd eller Släthult. Den sistnämnde gården brukar för övrigt min kusin Bengt! Vid utgrävningarna har elever från Vireda skola engagerats och hembygdsföreningens medlemmar har kunnat belägga det som många visste om med vetenskapligt källmaterial. Visst är det kul när vetenskap och hembygdsrörelse kan dra nytta av varandra. Hoppas snart att det vänder på börsen - för då kan vi fortsätta att stödja projekt som dessa.
tisdag 10 mars 2009
Lönefrysning löser inga problem
Älmhults kommunalråd och min partikamrat Elisabet Peltola föreslår att de kommunala lönerna fryses på 2008 års nivå för att klara ekonomin för 2009. Jag kan ha förståelse för förslaget eftersom jag själv sitter i samma sits för att få ihop de budgetar som jag som ordförande i två offentliga organisationer har ansvar över. Däremot tycker jag inte att det är ett bra förslag. Risken är stor att man tappar duktig personal och att arbetsglädjen försvinner. Min uppfattning är att det är bättre att ha något färre anställda som känner att man får betalt för sitt jobb och att utbildning och engagemang i sitt arbete lönar sig. Lönen är ett mycket viktigt instrument för att få en organisation att utvecklas. Då är det bättre att se till alla möjligheter att få personal att ta ut sin semester, inte bevilja övertid, erbjuda tidigare pensionering och vara generös i att bevilja tjänstledighet för kompetensutveckling. Den kvarvarande personalen måste känna att man får lön för mödan och för den enskilde löntagaren märks det redan hur drastiskt många priser har höjts i butiken på importerade varor pga valutaförsämringarna. Häromdagen såg jag att päron kostade 39 kronor kilot och en påse apelsiner kostade 60 spänn förra gången på ICA. Besparingar med osthyvelsprincipen skapar ingen effektivitet.
måndag 9 mars 2009
Elcertifikaten tvingar fram satsningar på vindkraft
Ikväll hade Centerdistriktet besök i Vaggeryd av riksdagsman Jan Andersson från halländska Hylte. Ämnet var energiöverenskommelsen och frågorna var många. Har Centerpartiet bytt åsikt om kärnkraften? Svar nej! men vi har ändrat fokus. Genom att gå med på att avskaffa stopplagen för ny framtida kärnkraft på befintliga platser, dvs Ringhals, Oskarshamn och Forsmark så har också hela alliansen gått med på att satsa på minst 25 TWh (terrawattimmar) el ska produceras med förnybar energi, främst vindkraft senast 2020. Det som driver på denna utveckling är elcertifikaten som alla elkonsumenter måste betala för på elräkningen, motsvarande 5-6 öre per kWh (kilowattimme). Införandet av elcertifikat var en gammal centerseger från tidigare mandatperiod som nu alliansen accepterat. En kärnkraftsreaktor producerar allt emellan 4 - cirka 10 TWh per år. Genom överenskommelsen blir främst vindkraften ett tredje ben att stå på för svensk elproduktion vid sidan om kärnkraft (ca 65TWh) och vattenkraft (ca 66TWh). Det fina i kråksången är att när det blåser bra så kan man stänga turbinluckorna i vattenkraftverken. Vi får därmed mer hållbar elproduktion och en säkrare försörjning. Centerpartiets förhoppning och bedömning är att hållbar energi är mera lönsam och att någon ny kärnkraft inte ska vara lönsam utan samhällssubventioner. För att klara klimatmålen - som är en nödvändighet för världens överlevnad måste vi samtidigt kraftigt minska användningen av fossila bränslen. Då är elbilar ett bra alternativ. Därför kommer vi i framtiden säkerligen också behöva en större produktion av el. Av Sveriges totala energianvändning på på 400 TWh (2005) utgör 39 procent olja, kol och naturgas. Därför krävs krafttag i energipolitiken. Centerpartiet är där en kraft att räkna med om vi ska nå visionen om ett hållbart framtidssamhälle.
söndag 8 mars 2009
God formgivning ger nya framtidschanser
I helgen har det varit fullt ös i Värnamo med aktiviteter kring design. I fredags kväll hade Vandalorum mingel i Protongruppens fabrik mitt emot den kommande museum Vandalorum. Cirka 300 personer från hela regionen var där för att knyta kontakter. Träffade bl.a. en bekant från Växjö, Joakim Svensson som snart ska doktorera i pedagogik. Ett resultat av mingelkvällen är förhoppningsvis att den sista finansieringsdelen löses så att bygget kan komma igång till sommaren av den första etappen.
Igår, lördag var det designers saturday med öppet hus vid olika designföretag och panelsamtal i gummifabriken. Värnamoambassadören Stina Sandvall hade mycket klokt att säga. Ska man lyckas så måste man vara både lite närig, galen och optimistisk. I dessa tre ord ligger mycket klokskap. Stina har bl.a. fått utmärkt svensk form för sitt arbete på Snickarper i Hånger. Som moderator för panelen agerade min gamle klasskompis Anders Linder, idag ledarredaktör på Svenska Dagbladet. Utöver Stina så deltog Johan Sjöberg och Anders Wisth från möbelriket, formgivaren Dan Ihreborn, designprofessorn Dag Holmgren, kulturchef Monica Lembke och Källemos skapare Sven Lundh. Nu är Värnamo verkligen påväg att bli en av Sveriges främsta designkluster.
Igår, lördag var det designers saturday med öppet hus vid olika designföretag och panelsamtal i gummifabriken. Värnamoambassadören Stina Sandvall hade mycket klokt att säga. Ska man lyckas så måste man vara både lite närig, galen och optimistisk. I dessa tre ord ligger mycket klokskap. Stina har bl.a. fått utmärkt svensk form för sitt arbete på Snickarper i Hånger. Som moderator för panelen agerade min gamle klasskompis Anders Linder, idag ledarredaktör på Svenska Dagbladet. Utöver Stina så deltog Johan Sjöberg och Anders Wisth från möbelriket, formgivaren Dan Ihreborn, designprofessorn Dag Holmgren, kulturchef Monica Lembke och Källemos skapare Sven Lundh. Nu är Värnamo verkligen påväg att bli en av Sveriges främsta designkluster.
måndag 2 mars 2009
Leader ger återbäring på EU-avgiften
Ikväll var jag på informationsmöte på Leaderkontoret för Sydvästra Småland, som ligger i Gnosjö. Vi, Föreningen Fenix Vänner har nämligen fått en rejäl slant av EU:s landsbygdsutvecklingsprogram för att skapa internationella relationer mellan ungdomar i Vaggeryd och ungdomar i Spanien och Polen. Sverige tillhör gruppen av länder som är nettobetalare till EU, dvs får mindre stöd tillbaka än vi betalar i avgift. Vi har med andra ord varit dåliga på att utnyttja EU till att utveckla vårt land. För att hänga med i konkurrensen och stärka vår egen konkurrenskraft krävs ett lokalt arbete. Särskilt gäller detta landsbygden och specifikt ungdomar. Det är därför roligt när EU är beredd att satsa ordentligt på att ge ungdomar möjlighet att få en internationell erfarenhet. Det är också lärorikt att bedriva ett EU-projekt. På programmet står två återbesök under våren och två nya resor som ska genomföras under hösten. Återkommer med reflektioner om utfallet.
söndag 1 mars 2009
Varning för protektionism
I den franska tidningen Le Figaro skriver man idag om att de amerikanska tullarna på den legendariska Roquefortosten höjs till 300 procent. Detta är ett led i ett handelskrig mellan USA och EU. Samtidigt uppmanar den franske presidenten Sarkozy franska bilföretag att avveckla verksamheten utomlands och flytta produktionen till Frankrike. I Sveriges radion rapporterades idag också att extremt exportberoende länder som Singapore har fått stora problem då världsekonomins efterfrågan dalar. Denna rapport framkom då det asiatiska samorganisationen ASEAN hade ett toppmöte. I tider med ekonomiska bekymmer är det lätt att ropa efter skydd av egen produktion. Medlet får dock motsatt effekt. En effektiv ekonomi bör bejaka en fri världshandel och att varje land specialiserar sig på det man är bäst på. Då blir priserna lägst och utbudet störst för konsumenterna. Om man dessutom ger marknadsekonomiska incitament för bra mijötänkande så gynnar det också utvecklingen av miljöriktig produktion och transport. Värna därför frihandeln. Det vore synd om amerikanerna om de inte längre har råd att köpa franska delikatessostar samtidigt som fransmännen måste acceptera att produktionen av bilar måste ligga där den blir billigast om någon ska vilja köpa bilarna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)